Lifestyle

Ilyen Izraelben melegként felnőni

Főváros Jeruzsálem (763 ezer fő)

Államforma: köztársaság

Népesség: 8,2 millió fő

Homoszexualitás: Bejegyzett élettársi kapcsolat nem létezik, de adoptálás 2008 óta lehetséges

Ha léteznek országok a Földön, amelyek fölött nyáron ott lebeg a képzeletbeli „meleg mennyország” zászló, akkor Izrael oda tartozik. Könnyű azonban nekünk, akik turistaként érkezünk, átbulizzuk a Tel Aviv Pride-ot, barnulunk a tengerparton, vásárolunk a jeruzsálemi piacon, majd utazunk haza. De milyen annak a zsidó fiúnak, aki oda született, ott nőtt fel és ott is képzeli a jövőjét? Shlomi Basha elmondta.

Shlomi Basha

Shlomiról először is el kell mondanom, hogy az elmúlt egy év interjúalanyai közül, bár nem vezetek róla statisztikát, de messze ő járt Magyarországon a legtöbbször, júniusban tizenharmadik alkalommal. Szép teljesítmény ez egy olyan harminchárom éves fiatalembertől, akit egyébként se család, se munka nem köt ide és majdnem kétezer kilométerre lakik.

Shlomi, amelynek magyar megfelelője a Salamon már Izraelben született, sőt, a szülei is. Nagyszülei mindkét oldalról iraki származású zsidók, akik az állam 1948-as megalakulása óta települtek be. Izrael második legnagyobb városában, Tel Avivban nőtt fel, az északi, kertvárosi kerületben. A középiskola elvégzése után az izraeli fiatalok élete nem teljesen úgy folytatódik, ahogy mi azt itt Európában megszoktuk. A férfiaknak három év, a nőknek másfél év katonai szolgálat következik, majd leszerelés után az állam további fél évig utal fizetést, ha az ember munkát vállal a kevésbé népszerű ágazatokban. Shlomi esetében például ez a seregben töltött évek alatt irodai munkát jelentett, majd hordárként dolgozott egy szállodában a legdélebbre fekvő turistaparadicsomban, Eliatban.

Tel Aviv Pride
Tel Aviv Pride

Noha már tizenhét évesen elfogadta a tényt, hogy meleg, csak nyolc évvel később coming outolt. A seregben se tudta róla senki, de már akkor sem azért, mert az izraeli seregben ez tabu volt – ne feledjük, hogy 2000 körül járunk -, hanem egyszerűen nem állt rá készen. Melegbárba 21 évesen ment először, a coming outra pedig huszonöt évesen került sor. Nem aprózta el, barátoknak, családtagoknak és munkatársaknak közel egy hét leforgása alatt mondta el. A barátok és munkatársak azonnal elfogadták, és bár eleinte a családban volt kisebb fennakadás – különösen édesapjának volt nehéz, aki teljesen más jövőt képzelt el elsőszülött fiának -, mára ez ott sem kérdés.

Munka- és lakóhelyként Tel Aviv az abszolút ideális város egy izraeli meleg számára. A Pride minden évben zökkenőmentes nemzetközi népünnepély, még a városházát is szivárványszínekkel világítják be. Az LMBT-közösség elfogadása Ázsia országai közül itt a legelőrehaladottabb. A társadalom többsége támogatja az egyenlő házasságot, legnagyobb ellenzői – ez ismerős lesz nekünk, magyaroknak is – a vallásos emberek, közszereplők, pártok.

image5

A Tóra és a zsidó vallásjog ugyanis tiltja a férfi homoszexualitást és halálbüntetést szab ki rá. Bizonyos tettek – fajtalankodás, prostitúció, szodómia, promiszkuitás, házasságtörés és homoszexualitás – ellentétesek a zsidó nép érdekeivel, szemben a heteroszexuális testi kapcsolattal, amely a házasság szentségében egyesült férfi és nő szerelmének megnyilvánulása. Ezzel szemben a homoszexualitás az országot gyengíti, és megvetendő példaként állítják a nép elé.

A zsidó vallás szerint nincs Újszövetség, vagy a Törvényből eltávolítható mondatok, a Tóra állandó. A világ megváltozásával a vallásjog álláspontja csak egy pontban változott, mégpedig a halálbüntetést két évezrede megtiltották a bölcsek, ám a homoszexualitásról alkotott vélemény változatlan: ellentétben áll a világteremtés célkitűzésével, ezért tilalmas volt és most is az.

A Tel Aviv-i Városháza kivilágítása a Pride hetében
A Tel Aviv-i Városháza kivilágítása a Pride hetében

Ma Izraelben nincs törvényben elismerve sem az azonos neműek házassága, sem bejegyzett élettársi kapcsolatuk, azonban a külföldön kötött férfi és férfi, vagy nő és nő között kötött házasságot az állam elismeri, 2008 óta pedig gyermek örökbefogadására is lehetőség van. Szomorú, vagy sem, de ezáltal Ázsiában Izrael rendelkezik a legfejlettebb szabályozással a melegjogok terén.

Miért is érdemes Izraelbe utazni az év kilenc hónapjában? Szerintem ti is tudjátok és mire e sorokat olvassátok már én is tudni fogom, ugyanis június közepén életemben először én is kiutazok (ez van, ha szinte ingyen dobják a repülőjegyet az ember után). De Shlomi is csak megerősített benne: itt élnek a legszebb fiúk, itt vannak a legcsodálatosabb tengerpartok, Jeruzsálem óvárosa, Tel Aviv soha nem nyugvó pezsgése és a Holt-tenger mindannyiunk életében kihagyhatatlan élmények.

Waliduda Dániel

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin