Hírek

Hol a legjobb ma az LMBT-közösségnek Európában?

Szerte a világon az emberek úgy tekintenek Európára, mint befogadó, toleráns kontinensre. De vajon hogyan teljesítenek az európai országok külön-külön? Erre ad választ a Nemzetközi Leszbikus Meleg Biszexuális Transznemű és Interszexuális Szövetség (ILGA) kiadványa, amely a Homofóbia és Transzfóbia Ellenes Világnap alkalmából jelent meg.

A lista csúcsán talán sokak meglepetésére a maga 91 százalékával idén is Málta áll. Sorozatban második alkalommal, három százalékot javítva tavalyi eredményén. A legalján pedig újfent Azerbajdzsán kullog alig 5 százalékkal. Magyarország a 47 százalékos eredményével a középmezőnyben helyezkedik el Izlanddal, Luxemburggal és Szlovéniával egy bolyban.

További érdekesség, hogy Málta mennyire elhúzott az élmezőnytől. A ranglista második helyén álló Belgiumnak közel 79, a hetedik helyen álló Portugáliának pedig már csak 69 százalék jutott. Hollandia, ahol a világon először, 2001-ben vált törvényessé az azonos neműek házassága, a tizenegyedik helyezést érdemelte ki 60 százalékával.

A teljes lista itt tekinthető meg:

A lista elkészítésénél, a százalékok kiszámításánal az ILGA Europe számos szempontot, közel hatvanat vett figyelembe. A főbb kategóriák a jogi környezet (különös tekintettel a családjogra), a diszkrimináció és gyűlöletbeszéd/bűncselekmény tilalma, a transzközösség elismerése és a civil társadalom helyzete voltak. A teljes jelentés, amely minden országot külön-külön elemez, egyelőre nem elérhető, de aki további információra kíváncsi, a honlapon tud tájékozódni.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin