Nagyvilág

HIV-státusza miatt öltek meg egy meleg mexikói férfit

Egy fiatal meleg férfit megkínoztak, megégettek és megöltek Mexikóban, miután egy buliban felfedte, hogy HIV-vel él – állítják helyi aktivisták.

A meg nem nevezett áldozatot állítólag egy kovácsműhelyben ölték meg még június elején Cancúnban, Quintana Roo állam délkeleti tengerparti városában.

Az egyébként felhőtlen éjszaka akkor csapott át tragédiába, amikor a fiatalember közölte a többiekkel, hogy HIV-fertőzött. Egy „tompa, rövid tárggyal a fejére mért ütésbe” halt bele – áll a főügyészség jelentésében.

Dühösek vagyunk, mert az évnek abban a szakaszában járunk, amikor a közösségünk büszkeségéről emlékezünk meg, amikor jogokat kérünk és követelünk” – mondta Edwin Reyes, a Resilientxs nevű LMBTQ szervezet tagja a sajtónak.

A hatóságok azóta felkutatták és letartóztatták a feltételezett gyilkost a Cancúntól mintegy 900 kilométerre fekvő Tabascóban. A férfi volt az áldozat szomszédja és bérlője.

2020-ban legalább 79 LMBTQ embert öltek meg Mexikóban a Resilientxs szerint – az áldozatok közül 49 transz nő volt, folytatva azt a veszélyes tendenciát, miszerint Mexikó a világ egyik leghalálosabb országa a transz emberek számára.

Néhány nappal ezelőtt Spanyolországban gyilkoltak meg egy meleg férfit, ott tömegek vonultak az utcára több városban is, igazságot követelve az áldozatnak:

 

Tömegek mentek utcára Spanyolországban egy meleg férfi meggyilkolása után

 

A borítókép illusztráció, a 2018-as Mexico City Pride-on készült

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin