Nagyvilág

Tömegek mentek utcára Spanyolországban egy meleg férfi meggyilkolása után

Spanyolország több városában is tüntetések törtek ki, miután elterjedt a hír, hogy szombat hajnalban egy La Coruña-i egy bár előtt tucatnyi férfi halálra verte a 24 éves Samuel Luizt.

 

Samuel Luiz | Forrás: Twitter

 

Az ápolóként dolgozó Samuel egyetlen „bűne”, hogy meleg volt. A tragédia híre hamar elterjedt a spanyol és nemzetközi sajtóban, többek között Madridban, Barcelonában, Valenciában, Salamancában, Bilbaóban és Zaragozában is tízezrek vonultak utcára hétfőn, igazságot követelve a meggyilkolt fiúnak.

La Coruñába LMBTQ szervezetek hirdettek tüntetést, teljesen megtöltve a város főterét. Bár a fiú szülei nem vettek részt egyik eseményen sem, a résztvevőket arra kérték, adományaikkal a Vöröskereszt munkáját segítsék.

 

 

 

 

 

A rendőrség jelenleg is nyomoz és feltételezhető, hogy gyűlöletbűncselekmény történt. Szemtanúk beszámolója szerint az őt verő férfiak többször is lebuzizták az áldozatot. Samuel a kórházban halt bele sérüléseibe.

Sajnos a tüntetéseket számos esetben rendőri túlkapás és brutalitás kísérte. Ahogy az itt látható felvételek is bizonyítják, a rendőrök több esetben gumibottal ütötték a résztvevőket.

 

 

 

A baloldali kormánypártok részéről több politikus és természetesen rengeteg LMBTQ jogi aktivista is számonkérte a rendőrséget, mi indokolta az erőszakot. Érdemi válasz egyelőre nem érkezett.

Sokan arra is felhívják a figyelmet, hogy az elmúlt hónapokban, években ismét felerősödött Spanyolországban a homo- és transzfóbia. Az ebből fakadó, a rendőrséghez bejelentett gyűlöletbűncselekmények száma csak az idei évben meghaladja a százat a nyugat-európai országban. Sokan a szélsőjobboldali pártok, mint a VOX megerősödésével kötik össze a szomorú jelenséget.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin