Egészség

HIV: életmentő lehet a korai diagnózis!

A HIV-fertőzöttek hazai ellátása magas színvonalú, de sokan későn mennek el  szűrésre

  • A hazai HIV-ellátás európai viszonylatban is kiemelkedő, de továbbra is kevesen járnak rendszeresen HIV-szűrésre: a fertőzöttek fele-harmada nem tud betegségéről.
  • Magyarországon évente több mint 200 új fertőzöttet szűrnek ki, közülük minden negyedik már előrehaladott, AIDS-stádiumú beteg.
  • Idén világszerte május 19-én emlékeztek az AIDS-betegségben elhunytakra.

 

Megemlékezés az AIDS-ben elhunytakról 2019. május 19-én a Szent László Kórház udvarán | Fotó: Waliduda Dániel

 

Tavaly 16-an haltak meg AIDS-ben, kétszer annyian mint egy évvel korábban, pedig a korai stádiumban kiszűrt fertőzés hatékonyan kezelhető a hazánkban térítésmentesen biztosított, modern gyógyszeres terápiáknak köszönhetően – hívják fel a figyelmet infektológus szakemberek az AIDS-betegségben elhunytak világnapja alkalmából. A szakértők szerint a halálozások egyik fő oka az, hogy nem járunk szűrésre: a HIV-fertőzéssel diagnosztizáltak közül Európában minden második, Magyarországon minden negyedik beteg már csak a betegség késői, AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe. Pedig a korán elkezdett terápia lehetőséget adna az akár évtizedekkel meghosszabbított teljes értékű életre.

Évek óta stabil a hazai HIV-helyzet: tavaly 229 új HIV-fertőzött beteget szűrtek ki itthon, ami szinte pontosan megegyezik az előző évek adatával. Szakértők szerint azonban aggasztó, hogy továbbra is nagyon magas azok aránya, akiket csak a betegség előrehaladott szakaszában – az úgynevezett AIDS-stádiumban – szűrnek ki. 2018-ban 57 beteget jelentettek AIDS-stádiumban, tehát minden 4. fertőzött későn szembesül a betegség tényével. Pedig a HIV-fertőzés ma már jól kezelhető és szinten tartható, a gyógyszeres terápia mellett pedig ki sem alakul a betegség AIDS-stádiuma. Ennek azonban az a feltétele, hogy a betegséget korai szakaszában felismerjék, és időben elkezdődjön a kezelés.

A becslések szerint 3000-4000 főre tehető a hazai HIV-fertőzöttek száma, közülük kétezren részesülnek kezelésben – mondta el dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének infektológus főorvosa. – Ez azt is jelenti, hogy a hazai HIV-fertőzötteknek hozzávetőleg az 50 százaléka részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg maguk sem tudnak a betegségükről.

 

 

Pedig rendszeresen szűrésre járni több okból is fontos lenne: a korai szakaszban elkezdett és pontosan követett terápia mellett a HIV-fertőzöttek teljes értékű életet élhetnek: dolgozhatnak, sportolhatnak, nemi életet élhetnek, sőt akár gyereket is vállalhatnak. Másrészt ha a fertőzött személy tisztában van a betegségével – és kezelést is kap –, megszakad a vírus átadásának láncolata. A HIV ugyanis hosszú évekig lappang a szervezetben tünetmentesen, és ez idő alatt a szexuális partnerek is megfertőződhetnek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint Magyarországon tavaly 16 beteg halt bele az AIDS-betegségbe, ez a szám ugyan relatíve továbbra is alacsony, ám a duplája az előző évinek.

A betegség áldozatairól 1983 óta világszerte gyertyagyújtással emlékeznek meg május harmadik vasárnapján, idén május 19-én. A Global Network of People Living with HIV civil szerveződés célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, a megelőzésre és az elérhető terápiákra. Idén már 1200 civil szervezet vesz részt a megemlékezésen a világ 115 országában.

A „90-90-90” célkitűzés

Magyarországon államilag finanszírozott, korszerű terápiás kezelésben részesülnek a HIV-fertőzöttek. Dr. Szlávik János főorvos fontos eredménynek tekinti, hogy a hazai terápia a világ élvonalába tartozik.

A UNAIDS és partnerei hirdették meg a „90-90-90” célkitűzést, amelynek célja, hogy 2020-ig a HIV-pozitív emberek 90 százalékát diagnosztizálják, a diagnosztizáltak 90 százalékánál antiretrovirális terápiát alkalmazzanak, és a kezeltek 90 százalékánál elérjék a vírus kimutathatósági szint alá szorítását.

Hazánk a célkitűzés három eleméből kettőt már teljesített: az ismert HIV-fertőzöttek több mint 90 százaléka kezelésben részesül, és ennek a csoportnak mintegy 100 százalékát eredményesen kezelik – tette hozzá az infektológus főorvos. – A közelmúltban új, még hatékonyabb gyógyszerek jelentek meg, amelyek egyre kevesebb mellékhatást okoznak, miközben a vírusszámot rendkívüli mértékben lecsökkentik. Ezek a gyógyszerek már itthon is elérhetőek és államilag támogatottak.

A modern terápia radikális változást hozott a HIV-pozitív betegek életminőségében. Kijelenthető – hangsúlyozta dr. Szlávik János –, hogy aki megfelelően szedi a gyógyszereit, az gyakorlatilag nem fertőz.

Ezt támasztja alá a neves orvosi szaklapban, a Lancetben néhány napja megjelent tanulmány is. A tanulmány szerzői is megerősítették a „kimutathatatlan = átadhatatlan” elvét: ha a vírusszámot sikerül lényegében nullára redukálni a szervezetben, akkor a fertőzés esélye is gyakorlatilag nullára csökken.

 

 

Pár perc alatt megvan az eredmény

Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás, a fővárosban több helyszínen is: a szűrőhelyek aktuális listája megtalálható többek között a www.hivszures.hu oldalon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy szükség van a tavaly megnyílt új, budapesti szűrőállomásra is, ahol heti két alkalommal, minden kedden és csütörtökön végzik a szűrést. Az ingyenes, gyorsteszttel végzett HIV- és hepatitis C-szűréshez sem regisztráció, sem előzetes bejelentkezés nem szükséges. A szűrőállomás címe VIII. kerület, Déri Miksa utca 3. (bejárat az Auróra utca 22–28. felől), ahol megvárható az eredmény, amely körülbelül 20 perc alatt készül el.

Világszerte 37 millió HIV-fertőzött él, 2017-ben összesen 1,8 millió új fertőzöttet regisztráltak, kétharmadukat az afrikai kontinensen. Becslések szerint a fertőzöttek csupán 75 százaléka tud betegségéről: mintegy 22 millióan már antiretrovirális terápiában részesülnek.

A WHO kiemeli, hogy a kockázati csoportokba elsősorban a meleg férfiak, az intravénás drogot használók, továbbá a szexmunkások és ügyfeleik tartoznak, azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy minden aktív szexuális életet élő férfinak és nőnek érdemes megismernie saját HIV-státuszát.

A sikeres terápia feltétele, hogy időben felismerjék a betegséget

A HIV-vírus megváltoztatja a sejtek belső működését, tönkreteszi az immunrendszert, és mivel rejtőzködik az emberi szervezeten belül, nem lehetséges maradéktalanul eltüntetni a szervezetből. A modern antiretrovirális terápiás eljárásokkal azonban a betegség kiválóan kezelhető és kordában tartható: a megfelelő és folyamatos terápia mellett a betegek vírusszámát (a vérben és a testnedvekben) szinte nullára csökkenthetik.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin