Kultúra

Hétvégi díjátadók: a Büszkeség és bányászélet és Sam Smith is nyert

Mozgalmas volt a tegnap este a sztárvilágban: Londonban a Brit Filmakadémia díjait, Los Angelesben pedig a Grammy-ket osztották ki a filmes, illetve a zenei világ kiemelkedő tehetségei között. Az eseményeknek több LMBT szempontból jelentős vonatkozása is volt: BAFTA-ra jelölték a Büszkeség és bányászéletet, valamint a Kódjátszmát, Sam Smith, a 2014-es év nagy felfedezettje pedig több kategóriában is izgulhatott új albuma kapcsán.

Pride_0
Büszkeség és bányászélet

A meleg és bányász-aktivisták története három jelöléssel indult, ebből egyet sikerült is hazavinnie a „kiemelkedő bemutatkozás egy brit író, rendező vagy producer részéről” (Outstanding Debut by a British Writer, Director or Producer). Ezenkívül egyébként a „kiemelkedő brit film” kategóriában kikapott A mindenség elméletétől, Imelda Staunton-nál pedig Patricia Arquette (Boyhood) bizonyult jobbnak a legjobb női mellékszereplők közül.

The Imitation Game Movie New Pic (2)
Kódjátszma

A díjátadókon eddig sorra negatív meglepetést okozott, hogy nem nagyon jutalmazták a Kódjátszmát. Az Alan Turing meleg kódfejtő életéről készített második világháborús dráma sem a Golden Globe-on, sem most nem váltotta díjra egyetlen jelölését sem, pedig a brit akadémia kilenc kategóriában is esélyesnek ítélte őket.

Visszatérve az örömtelibb hírekhez, ha az arányokat nézzük, Sam Smith igen eredményes volt az 57. Grammy-díjátadón: hat kategóriában jelölték, amiből négy díjat meg is kapott. A bizonyára általatok is rongyosra hallgatott Stay With Me lett az év dala, a Stay With Me Darkchild Version a „Legjobb felvétel”, Sam a „Legjobb új előadó”, az Into the Lonely Hour pedig a „Legjobb énekes popalbum”.

Sam Smith
Sam Smith

Sam Smith a következőket nyilatkozta a ceremónián: „Mielőtt elkészítettem ezt az albumot, mindent megtettem érte, hogy valahogyan eljuttassam a zenémet az emberekhez. Megpróbáltam lefogyni és borzalmas zenét játszottam. Csak amikor végre elfogadtam magam, akkor kezdett áradni a zene.” Amikor az újságírók megkérdezték, hogy minek örülne jobban egy Grammy-díjnál, nem cáfolta meg a dalszövegeiből megismert érzelmes énjét: „Egy pasi.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin