EgészségPlay Safe

Házhoz jöhet a jövőben a HIV-szűréses furgon

Vacogó fogak, reszkető kezek és ultragyorsan dobogó szív. Valahogy így érezzük magunkat minden egyes alkalommal, amikor szűrésre várunk. Igyekszünk gyorstesztet végeztetni, lehetőleg olyat, amely már két héttel az esetleges megfertőződés után megbízhatóan kimutatja a szervezet által a vírus ellen termelt antigént. A legtöbbször azonban fizetnünk kell ezért, az eredményre akár heteket is várni kell, az ingyenességért pedig többnyire vállalnunk kell személyazonosságunkat és TAJ-kártyával azonosítani magunkat. Na de mi van akkor, ha létezhet egy megoldás, ami nemcsak, hogy teljesen anonim, de teljesen díjtalanul házhoz is jön?

Németh Zoltán és csapata tavaly alapították meg a Pozitív Élet Alapítványt, amelynek egyik célja, hogy segítse a HIV-vel élőket, AIDS-betegeket és családjaikat. Amellett, hogy pszichésen támogatják őket, elősegítik testi jólétüket és megpróbálnak oldani a kirekesztettségükön, megteremteni számukra az esélyegyenlőséget a társadalomban. Mindemellett a megelőzést tartják a legfontosabb feladatuknak. Mindenkit arra ösztönöznek, hogy minden együttlétkor óvszerrel védekezzenek és a kondomhasználat mellett is rendszeresen járjanak el STD-szűrésre. Németh Zoltán felhívta a figyelmet, hogy sokszor kéz a kézben járnak a különböző betegségek, így például ha valaki a mostanában ismét egyre gyakoribb szifilisszel fertőződött meg, akkor a kialakuló fekélyek miatt sokkal nagyobb veszélynek van kitéve a további nemi betegségekkel szemben.

Fontos, hogy ami ellen csak lehet (például Hepatitis-B, HPV), beadassuk a védőoltásokat.

Nekem a Hepatitis-B ellen már automatikusan járt védőoltás az általános iskolában annak idején, ám más ellen én sem olttattam be magam jó ideig. A HPV elleni vakcinát azután adattam be magamnak, hogy az orvosom közölte: két típusát is kimutatták a szervezetemben. Összeomlottam. Az egyik típusa elváltozásokat is okozott, amelyekkel a mai napig küzdök, immáron több mint fél éve. Hozzáteszem, hogy először állami ellátásba mentem, négy hónapon át szenvedtem, majd az ötödik hónapban kiderült, hogy elrontották a műtétet. Szanaszét kaszaboltak belülről, a sebeket nem varrták össze, ödémás lett, majd olyan szinten kiújult, hogy az első beavatkozást követően még négyszer műtöttek.

Miközben ezeket a sorokat írom, az újabb kontrollvizsgálatomra készülök, amelyen elképzelhető, hogy ismét operációra lesz szükség. Így tehát saját tapasztalatból írom és javaslom mindenkinek, hogyha nem akar csupán fél életet élni, nem akarja abbahagyni az edzést, közel egy évre felhagyni a szexszel, akkor igenis húzzon gumit magára vagy partnerére, és élvezze paranoiák nélkül a biztonságos együttlétet, amelyet így biztos, hogy később nem fog megbánni.

Budapesten sokan pont külföldi partnereikkel nem figyelnek a védekezésre, hiszen sokan közülük a PrEP nevű kezelést alkalmazzák, amely a HIV-vel való megfertőződést gátolja. Tévhit azonban, hogy ezek a bogyók száz százalékosan védenek a vírussal szemben. Így bár alkalmi partnerünk szedheti a gyógyszert, elképzelhető, hogy egy alkalommal mégis elkapta a vírust.

Pozitív Élet Alapítvány

Számlaszám: 10403387-50526753-90771009 K&H Bank

Hogyha valakit mégis gumi nélkül röpít be a hév partnere karjaiba, akkor a Szent László Kórházzal együttműködő Pozitív Élet Alapítvány lehetőséget biztosíthat az illetőnek arra, hogy azonnal segítséget kérjen, informálódjon. Ha pedig 1-2 hét elteltével szokatlan, influenzaszerű tüneteket észlel magán, a tervek szerint a jövőben nemcsak lelki támaszt, de gyorstesztet is házhoz rendelhet, amely mellé szakmai és prevenciós felvilágosítást is kap. A szűrőbusszal természetesen nemcsak házhoz mennének az önkéntesek, hanem szórakozóhelyeknél és előre meghirdetett fővárosi és vidéki helyeken állomásoznának.

Németh Zoltán, Pozitív Élet Alapítvány

A busz hátsó része minden egészségügyi szempontnak megfelelő ellátótérré lenne alakítva, ahova egyedül csak a szűrésre érkezett személy léphet be teljesen anonim módon. Ahhoz azonban, hogy ezt az Alapítvány megvalósíthassa, valamint elég gyorsteszt álljon a rendelkezésére, támogatókra van szüksége. Idén decemberig Németh Zoltánék azt szeretnék elérni, hogy egy hónapban kétszer, két megszokott helyen szűrést tarthassanak. Az egyik helyszín egy kifejezetten melegek járta területen, például egy melegbarát kávézóban lenne, míg a másik helyszínnek egy olyan területet választanának, ahol heterók és melegek egyaránt megfordulhatnak. Az egyik lehetőséget hétköznapra, a másikat hétvégére tervezik. Az alapítvány nyilvános rendezvényekre is fontolgat kiszállást, például a 2017-es Sziget Fesztiválra. Addig is bárki ellátogathat Facebook oldalukra, valamint adományozhat nekik az alább feltüntetett számlaszámra.

Máté Bence

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin