Nagyvilág

Hamarosan újabb egyház adhatja áldását az azonos nemű párokra

Az anglikán Church in Wales jövő hónapban dönt arról, hogy az azonos nemű párok részesüljenek-e áldásban. Az áldás engedélyezéséről szóló javaslatot, amelyet a püspöki kar terjesztett be, az egyház vezető testülete szeptember 6-i ülésén fogja vizsgálni, miután a tagság szerint „lelkipásztori szempontból fenntarthatatlan” az ilyen jellegű szertartás tiltása.

Az egyik indoklásban az alábbi gondolatok szerepelnek: „E szertartás jóváhagyása azt jelentené, hogy a Church in Wales elfogadja, hogy két azonos nemű, élethosszig tartó hűségre és kölcsönös odafigyelésre törekvő, élettársi vagy házassági elkötelezettséget vállaló személy szeretetteljes és hűséges elköteleződése méltó arra, hogy az egyház elfogadja azt, hogy Isten áldását kérik elköteleződésükre.

Ha elfogadják, a javaslat öt évig „kísérleti jelleggel” vezetné be az áldást, amelynek értelmében a papok szabadon dönthetnének arról, hogy adnak e áldást az ezt kérő azonos nemű párokra, vagy sem. Az angliai anglikán egyház korábban nem engedélyezte az azonos nemű párok megáldását, de a 2022-es általános zsinaton ismét tárgyalni fogják.

A walesi püspökök úgy jellemezték a törvényjavaslatot, mint „egy lépést a bűnbánat felé vezető úton az egyház múltjának azon szelete miatt, amely démonizálta és üldözte a meleg és leszbikus embereket, félelemre, becstelenségre és néha még képmutatásra is kényszerítette őket, és amely megakadályozta őket abban, hogy nyilvánosan és őszintén éljék az elkötelezett partnerségi életet.

Az indoklásban a püspökök jelezték, hogy az azonos neműek megáldásának engedélyezése a jövőben az azonos neműek egyházi esküvőjének engedélyezéséhez vezethet. Hozzátették, hogy „az idő múlásával az irányító testületnek meg kell fontolnia, hogy kíván-e változtatni az egyház házasságra vonatkozó tanításán.

Ez lehetővé tehetné, hogy egy olyan pár, aki hűséges és kölcsönösen elkötelezett azonos nemű kapcsolatban kíván élni, megélhesse a házasság szentségét az egyházban” – írják a püspökök.

 

 

A Church in Wales közölte, hogy arra bátorítja a vezető testület tagjait, hogy „tiszteletteljes és méltóságteljes módon” vitassák meg az azonos neműek áldásának kérdését, és a vita levezetésére egy sor lelkipásztori alapelvet fektettek le.

A dokumentumban a püspöki kar így fogalmazott: „Keresztény közösségekként Krisztus szeretete tart össze bennünket. Számos különbözőségünk olyan ajándék, amely bizalomban és kölcsönös szeretetben építhet bennünket… vagy elronthatja Krisztus képét, amelyet közös életünkkel tükrözni vagyunk hivatottak.

A Church in Wales relatíve kis anglikán egyház, mintegy 1500 egyházközségben valamivel több, mint 40 ezer tagot számlál.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin