Nagyvilág

Halálbüntetés várhat az iráni hatóságok által letartóztatott leszbikus lányra

Halálbüntetés várhat egy leszbikus nőre, miután az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) letartóztatta „homoszexualitás támogatása” miatt. Az Iráni Leszbikus és Transznemű Hálózat (6Rang) jelentése szerint az IRGC október 27-én tartóztatta le a 28 éves Sareh-t, miközben a határon át Törökországba próbált menekülni.

Az IRGC az iráni fegyveres erők – az ország reguláris hadseregétől független – ága, amelyet az 1979-es iráni forradalom után hoztak létre az ország iszlám rendszerének védelmére – számol be a BBC.

A 6Rang szerint Sarehet 21 napig tartotta fogva az iraki kurdisztáni rendőrség (Sareh eredetileg onnan származik), miután interjút adott a BBC perzsa nyelvű műsorában az LMBTQ-közösséggel való bánásmódról a régióban.

Miután a rendőrség elengedte, Sareh átkelt Iránba, hogy elmeneküljön Irak-Kurdisztánból, azzal a szándékkal, hogy végül Törökországban kérjen menedéket. Mielőtt azonban Törökországba jutott volna, az IRGC októberben letartóztatta, miközben Irán Nyugat-Azerbajdzsán tartományában tartózkodott.

A Tasnim hírügynökség, amely a 6Rang szerint a biztonsági erőkkel áll kapcsolatban, november 8-án arról számolt be, hogy az IRGC letartóztatott személyeket Nyugat-Azerbajdzsánban „lánykereskedelemre és homoszexualitás támogatására létrehozott csoport” vádjával. A 6Rang gyanúja szerint ez összefügghet Sareh letartóztatásával.

Az IRGC közleménye szerint az állítólagos „csempészhálózat” elleni egyik vádpont a „homoszexuális csoportokkal való kapcsolattartás és azok támogatása” volt, akik „a több régiót átfogó hírszerző szolgálatok támogatásával működtek”.

Az LMBTQ-emberek Iránban gyakran szembesülnek erőszakkal és diszkriminációval, az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat pedig illegális, és halállal vagy szabadságvesztéssel büntethető. Irán jelenleg a férfiak közötti szexuális kapcsolatot halálbüntetéssel, a nők közötti szexuális kapcsolatot pedig 100 korbácsütéssel bünteti.

A 6Rang jelentése szerint Sareh októberi letartóztatása óta nem érkezett róla további információ. Letartóztatása előtt Sareh három rövid videót küldött egy olyan személynek, akiben megbízott, és ezeket a videókat végül a 6Rangnak adták át közzétételre.

A videókban megosztotta félelmeit azzal kapcsolatban, hogy hamarosan letartóztatja az IRGC, és azt mondta, hogy „azonnal ki kell jutnia”. De azt is mondta, nem tudja, hogy „megteheti-e vagy sem”, mivel a biztonsági erők „minden információval rendelkeznek róla”.

Hozzátette, hogy azért akarta elküldeni a videókat, hogy másokkal is megértesse, hogy az LMBTQ-közösség mennyi szenvedésen megy keresztül a régióban. „A végsőkig kitartunk az érzéseinkért” – mondta Sareh. „Akár halállal, akár szabadsággal, de hűek maradunk önmagunkhoz. (…) Remélem, hogy eljön a nap, amikor mindannyian szabadon élhetünk a saját országunkban.

 

 

A 6Rang szerint a csoport azt remélve tette közzé a videókat, hogy a nemzetközi LMBTQ-közösség és az emberi jogi szervezetek „nyomást gyakorolnak az Iráni Iszlám Köztársaságra, hogy azonnal engedje szabadon Sareh-t„.

Az Amnesty International iráni kirendeltsége a Twitteren osztotta meg, hogy aggodalommal figyeli a 6Rang jelentéseit, amelyek szerint egy Sareh nevű „iráni leszbikus nőt” tartóztattak le a török határhoz közeli Nyugat-Azerbajdzsán tartományban.

Az LMBTI-emberek kriminalizálása állandósítja az ellenük irányuló erőszakot és diszkriminációt” – írta a csoport.

Hozzátették: „Megismételjük felhívásunkat az iráni hatóságokhoz, hogy dekriminalizálják az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot; azonnal engedjék szabadon mindazokat, akiket identitásuk miatt vagy az LMBTI-jogok védelme miatt vettek őrizetbe; és fogadjanak el olyan jogszabályokat, amelyek tiszteletben tartják és védik az LMBTI-emberek emberi jogait„.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin