Kultúra

„Ha híres leszel, az emberek tudni akarják, kivel bújsz ágyba”

fotók: Twitter @thisismaneskin

 

Önmagukat főként szövetségeseknek titulálják, ha az LMBTQ-közösségről van szó, ám szinte mindegyiküknek volt már queer élménye: a Måneskin nevű olasz rockzenekar tagjai a 2021-es Eurovíziós Dalfesztiválon szereztek világhírnevet, népszerűségük azóta rendületlenül ível felfelé. Hamarosan hazánkban is élőben hallhatjuk őket, nekünk pedig már csak azért is megéri a zenéjükre csápolnunk, mert elkötelezett támogatói a közösségünknek.

A Måneskin 2016-ban alakult Rómában. Öt év alatt rengetegen megismerték az együttes nevét Olaszországban, ám világhírnévre a 65. Eurovíziós Dalfesztivál megnyerését követően tettek szert a Zitti e buoni, tükörfordításban a „Fogd be és jó” című számukkal. Vélhetően ezt a slágerüket is hallhatja az, aki jegyet vált a május 16-i koncertjükre a Budapest Arénába.

 

 

Loud Kids

A budapesti koncertet követően a Måneskin több európai állomást útba ejtve indul tovább Észak-Amerikába, hogy a tengerentúlt is meghódítsa.

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy végre elmondhatjuk, a Loud Kids turné sokkal hangosabb lett, és nem csak Európában! Az összes átütemezett koncertünk kapacitását megemeltük a hatalmas érdeklődés miatt, illetve hozzáadtunk néhány újabb bulit is mindazok számára, akik előzőleg lemaradtak a jegyvásárlási lehetőségről. Természetesen nagyon nehéz showbejelentéseket tenni, miközben Ukrajnában éppen egy szörnyű háború zajlik és ártatlan emberek szenvednek. Le vagyunk sújtva az ukrán nép veszteségei miatt és szolidaritást vállalunk velük. A hatalmon lévő emberek döntései miatt, amelyek oly sok ártatlan ember életét érintik, nem fogunk oroszországi koncerteket tartani. Mindannyiunknak együtt kell kiállnunk a békéért, most és örökké” – mondták az együttes tagjai a GayTimes-nak. Nemcsak Ukrajnáért, de minden olyan közösségért kiállnak, amelyek elnyomás, diszkrimináció vagy stigmatizáció alatt élnek. Nem véletlen, hogy az LMBTQ-ügyeket is teljes vállszélességgel támogatják.

„Nehéz a mostani generációnak a tagja lenni. A leghasznosabbak akkor lehetünk, ha bizonyos témákban keményen szerepet vállalunk, mert kemény akciókra van szükségünk. Próbáljuk tenni, ami tőlünk telik, mindeközben pedig saját magunkat is fejlesztjük napról napra” – kezdte Thomas, a Maneskin gitárosa, akinek gondolatmenetét a frontember, Damiano David folytatta. „Ha megvan hozzá a bátorságod, hogy nyíltan beszélj bizonyos témákról és kiállj mellettük, az nagyon sokat segíthet. Ugyanakkor azt is meg kell tudnunk érteni, hogy valamikor azzal teszünk jót, ha egy kicsit hátrébb lépünk, és hagyjuk azokat érvényesülni, akik érintettek az adott kérdésben. Mi csak szövetségesek vagyunk, minket nem diszkriminálnak, de minden erőnkkel azon vagyunk, hogy segítsük azokat, akiket igen” – hívta fel a figyelmet Damiano, aki társaival a szónoklatoknál nem egyszer messzebbre ment. Bár a 24 éves énekes 2017 óta boldog párkapcsolatban él a modell-influenszer Giorgia Solerivel, a melegjogok melletti kiállást erősítve tavaly váratlanul csókot váltott Thomas-szal a lengyel Polsat SuperHit Fesztivál színpadán (2:52-nél) az országos köztévé kamerái előtt:

 

 

“Amikor ott vagy és látod, hogyan segíthetsz több ezer embernek, akkor hirtelen megérted, mekkora változást idézhetsz elő az adott pillanatban” – mondta a fiúk csókjáról a basszusgitáros, Victoria De Angelis, akiről zenésztársaival együtt az esetet, valamint a szexualitás és önkifejezés szabadságát népszerűsítő I Wanna Be Your Slave című daluk 2021-es kiadását követően a rajongók találgatni kezdtek, hogy valóban csak aktivizmusról van-e szó, vagy az együttes tagjai közelebb állnak a queer közösséghez, mint azt bárki hinné.

Mások szexualitását találgatni az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk

„Az emberek kíváncsiak, mert a szexualitás évtizedeken át tabutéma volt. Éppen ezért rengeteg embert érdekel, nemcsak a celebek, de mindenki más esetében is. Megértjük, hogy az emberekre hatással lehetnek ezek a spekulációk, mert őket is megerősítheti abban, hogy kik ők és hogyan fejezzék ki önmagukat a szüleik, barátaik előtt. Mások szexualitását találgatni ugyanakkor az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk” – vélekedtek a Maneskin zenészei, akik előszeretettel visznek be queer jeleneteket a klipjeikbe, ezzel is kifejezve a támogatásukat.

„Amikor híres leszel, az emberek egyből tudni akarják, hogy kivel bújsz ágyba. Ez egy beteges kíváncsiság… Olaszországban mi nem tudtuk, hogy létezik egy-kettőnél több szexualitás, amíg el nem kezdtük használni a közösségi médiát. Addig mint mindenki más, a heteró és a meleg szavakat használtuk. Azóta sokkal több tudást szereztünk a témában, hogy minél jobban támogathassuk az LMBTQ-közösséget. Én abszolút heteroszexuálisnak vallom magam, de ez nem állít meg abban, hogy új dolgokat tanuljak” – fogalmazott Damiano David. Míg a zenekar frontembere mondhatni „kíváncsi heteró”, addig a dobos, Ethan Torchio szexuálisan szabadosnak, Victoria De Angelis pedig mindinkább leszbikusnak vallja magát.

 

 

“Nem igazán tudom, miként aposztrofáljam magam. Az elmúlt néhány évben biszexuálisként éltem, de mostanában már nem igazán érdekelnek a fiúk. Jelenleg felfedezek, úgy vélem, a szexuális identitásom folyamatosan fejlődik. Először csak megtetszik pár lány, aztán ez abba az irányba változik, hogy oké, igazából egyáltalán nem érdekelnek a fiúk. Ez pedig már valami állandó… leszbikus, mégis egy kis Harry Styles” – fogalmazott Victoria.

Mindennek ellenére a zenekar támadásokat is kap. A queer közösségből is gyakran azzal gyanúsítják páran a zenészeket, hogy csak azért bújnak queer szerepbe, öltöznek úgy és használják fel a szexualitást a zenéikben és a klipjeikben, hogy elnyerjék a szubkultúra tagjainak szimpátiáját, ezzel úgy növelve a hallgatottságukat és az eladásaikat, hogy közben egyáltalán nem azonosulnak a szereppel, amit magukra erőltetnek.

„Úgy gondolom, ezzel csak még több gyűlöletet szítanak, ami ellen mi tényleg próbálunk tenni. Mindent, amit például Thomas és én csinálunk, két másik queer társunk szűri, illetve a többi LMBTQ-személy, akik a környezetünkben vannak és közel állnak hozzánk. Természetesen mi nem ugyanúgy és ugyanazt tapasztaljuk, mint ők, de az életük szerves részei vagyunk és értük is dolgozunk” – mutatott rá Damiano David, mire Victoria kiemelte: ők az összes koncertjükön arra törekszenek, hogy mindenki elfogadó és biztonságos környezetben érezze magát.

 

 

„Természetes, hogy mindenki úgy akar szabadon élni, amilyen. Én annyit aggódtam, hogy ki milyennek lát, amikor ezt vagy azt teszem. Hogy más vagyok-e és hogyan változom. A legjobb, ha egyáltalán nem aggódunk ezek miatt a dolgok miatt. Mi arra próbáljuk sarkallni a rajongóinkat, hogy legyen bátorságuk belátni, hogy úgy vannak jól, ahogy vannak. Erőt akarunk adni a fiataloknak és azoknak, akiknek szüksége van rá, hogy sose féljenek kifejezni önmagukat, éljenek szabadon!”

Holdfény

Kevesen tudják, de a maneskin dánul holdfényt jelent. Az együttes azért választotta magának ezt a nevet, mert megtetszett nekik a csengése. Mégis, ma már az egész világot beragyogják a fényükkel, hiszen rengeteg civil rajongójuk mellett a szakma is elismeri tehetségüket: egyetlen év után 7 gyémánt-, 161 platina- és 37 aranylemezzel büszkélkedhetnek, amivel jócskán megerősítették státuszukat a világ legnagyobb zenei piacain. Az eredetileg 2022-re tervezett európai turnéjukra tavaly két óra leforgása alatt minden jegy elkelt.

Máthé Bence

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin