Nagyvilág

Gyűlöletbeszéd miatt ítélte el a bíróság a homofób politikust

Először fordult elő Bosznia-Hercegovina történetében, hogy egy bíróság megállapította a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló negatív megkülönböztetést. A fővárosi bíróság még áprilisban hozta meg a döntést, miután aktivisták keresetet nyújtottak be Samra Ćosović Hajdarević volt parlamenti képviselő ellen.

A 2019-es első szarajevói pride felvonulás bejelentését követően Hajdarević Facebook-oldalán kijelentette, hogy az esemény célja a bosnyák állam és az emberek „tönkretétele”. „Mindenkinek joga van ahhoz, hogy úgy élje az életét, ahogyan akarja, de ahhoz is jogunk van, hogy megválasszuk, kivel akarunk együtt élni” – írta.

Azt akarom, hogy az ilyen embereket elszigeteljék és távol tartsák a gyerekeinktől és a társadalomtól. Menjenek máshová, és csináljanak maguknak egy várost, egy államot és törvényeket, amelyeket senki sem fog vitatni. De ne itt.

 

Samra Ćosović Hajdarević

 

A bíróság úgy ítélte meg, hogy Hajdarević szavai diszkriminatívak voltak, és gyűlöletbeszédnek minősülnek – írja a Szabad Európa Rádió. A volt parlamenti képviselőről megállapították, hogy „megsértette az LMBTQI közösség tagjainak szexuális irányultságuk, nemi identitásuk és szexuális jellemzőik alapján az egyenlő bánásmódhoz való jogát„. A bíróság megtiltotta neki, hogy megismételje kijelentését, és a perköltségeket is viselnie kell.

Az ítélet 13 évvel azután született, hogy Bosznia-Hercegovina törvényen kívül helyezte a szexuális irányultságon vagy nemi identitáson alapuló megkülönböztetést, de ez az első alkalom, hogy egy bíróság ítéletben ismerte el az ilyen megkülönböztetést.

A Sarajevski Otvoreni Centarnak adott nyilatkozatában a szarajevói pride rendezvény egyik szervezője, Lejla Huremović elmondta: „Ez az ítélet nagyon fontos, mert bebizonyosodott, hogy a gyűlöletbeszéd terjesztése és az LMBTQI személyek elleni erőszakra való felhívás az online világra is kiterjedhet és befolyásolhatja az LMBTQI emberek életminőségét, vagy akár fizikai erőszakhoz is vezethet.

„Ez megerősíti, hogy a gyűlöletbeszéd és az erőszakra való felbujtás a közösségi hálózatokon, különösen a közszereplők és politikusok részéről, nem megengedett és szankcionálható.

Idén a Szarajevó Pride-ra június 15-én kerül sor.

 

Szarajevó megfontolja az azonos nemű párok jogi elismerését

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin