Sport

Gyakorlatilag kitiltotta a transznemű sportolókat a bokszolók világszervezete

fotó: Jonathan Tomas

 

A Bokszvilágtanács (WBC) közleménye szerint transznemű sportolók nem szállhatnak ringbe cisz társaik ellen a szövetség versenyein. A WBC azzal kezdi a közleményét, hogy kiállnak a transznemű sportolók jogai mellett és a továbbiakban is küzdeni fognak a diszkrimináció ellen. Ugyanakkor figyelembe kell venniük a sportolók biztonságát és egészségét.

A WBC szabályai szerint „egy küzdősport-mérkőzésnek két egyenrangú versenyző között kell zajlania.” Jelenlegi ismereteik szerint „nincs konszenzus arról, hogy egy transznemű nő és egy cisznemű (biológiai) nő közötti küzdelem két egyenlő esélyű versenyző közötti tisztességes küzdelemnek minősül-e.” 

A közleményben az áll, hogy a transznemű nőknél a tesztoszteronszint mérése nem elegendő annak eldöntésére, hogy a mérkőzés sportszerű lenne-e. Ennek oka, hogy a transznemű sportolónőknek, mire professzionális szintre fejlesztik magukat, már kialakul a férfi izomzatuk és csontszerkezetük. Emiatt pedig aránytalan előnyre tehetnek szert egy cisznemű sportolónővel szemben a mérkőzés során. Ugyanez érvényes a WBC szerint a transznemű férfiakra is, akik professzionális karrierjük idejére már túl vannak a pubertáson, és biológiailag nőkre jellemző izomzattal és csontozattal rendelkeznek, függetlenül a tesztoszteronterápiától.

A Bokszvilágtanács úgy véli, mivel az ökölvívás veszélyes sport, ahol a fejre mért szándékos ütésekkel kiütés a cél, kiemelten fontos, hogy egyenrangú, hasonló esélyű versenyzők vívjanak egymással. Ezt pedig nem tudnák biztosítani, ha transznemű és cisznemű sportolók egymással küzdenének.

A WBC szerint a jelenlegi tudományos ismeretek alapján kénytelenek ezt a döntést meghozni, de folyamatosan monitorozni fogják a témában megjelenő kutatásokat.

A Bokszvilágtanács a világ négy legnagyobb, profi ökölvívó mérkőzéseket bonyolító szervezetének egyike.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin