Kultúra

Filmajánló – A boldog herceg

Oscar Wilde (1854-1900) életéről és pereiről ezidáig 3 film készült, és a Robert Morley (Oscar Wilde, 1960) főszereplésével debütálót leszámítva csodálatos megformálásban láthattuk az ír polihisztor életének, munkásságának, szerelmeinek és pereinek feldolgozásait.

Peter Finch (The Trials of Oscar Wilde, 1960), a Heath Ledgeren kívül egyedüliként posztomusz Oscar-díjat kapott színészóriás kiváló érzékenységgel játszotta el Wilde-ot, Stephen Fry (Wilde, 1997) pedig egyenesen Wilde reinkarnációjának tekinthető, ezért nem volt könnyű vállalkozás Wilde utolsó éveiről újra filmet forgatni.

Rupert Everett 2018-as rendezése (The Happy Prince) Oscar Wilde életének végén játszódik, a halálos ágyán elevenednek meg fiatalságának emlékei. Wilde ezen életszakaszáról kevés szó esik, pedig az egykor ünnepelt író magányosan, egy olcsó párizsi szállodában halt meg: miután napvilágra került a homoszexualitása, börtönbe került és kegyvesztetté vált a viktoriánus Angliában.

 

 

Szabadulása után többfelé utazott, ahol szerencsétlenségét okozó szerelmével, Bosie-val egy ideig újra egymásra találtak. Rupert Everett Wilde nagy tisztelője, aki számtalanszor játszotta már el az írót és nyelvzsonglőrt színházban (Judas Kiss), egyik legkedvesebb szerepe számomra pedig a Bunburyben Algie Monclieff karaktere.

Bevallom, évek óta vártam, hogy milyen alkotást sikerül létrehozni egy nagy életút méltánytalan bukásáról, de az eredmény várakozáson felülire sikeredett. A film legpatetikusabb pillanata az, amikor Wilde egy francia dalt énekel a kocsmában, hiszen nem feledteti velünk, hogy a remény mindig elkísér minket, bármennyire kilátástalan is a helyzetünk. Ami talán legkevésbé tetszett, az Wilde-nak az az oldala, ami a teljes hedonizmust mutatja be, egy olyan embert, aki minden fiatalban szexuális tárgyat lát, függetlenül annak korától.

 

 

A csodás olasz és francia tájak az operatőr tehetségét dicsérik, Everett mellett pedig rendkívül impozáns szereplőgárda jelenik meg: jó barátja Colin Firth, Emily Watson, Colin Morgan és Tom Wilkinson, aki a Wilde című filmben Wilde ellenségét, Lord Queensberry-t alakította. A film Wilde tisztelőinek kötelező darab, melynek megnézése után még sokáig elkíséri őket az élmény, amit az alkotás nyújt.

 

 

 

Talabos Dávidné dr. Lukács Nikolett

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin