Kultúra

Filmajánló – A boldog herceg

Oscar Wilde (1854-1900) életéről és pereiről ezidáig 3 film készült, és a Robert Morley (Oscar Wilde, 1960) főszereplésével debütálót leszámítva csodálatos megformálásban láthattuk az ír polihisztor életének, munkásságának, szerelmeinek és pereinek feldolgozásait.

Peter Finch (The Trials of Oscar Wilde, 1960), a Heath Ledgeren kívül egyedüliként posztomusz Oscar-díjat kapott színészóriás kiváló érzékenységgel játszotta el Wilde-ot, Stephen Fry (Wilde, 1997) pedig egyenesen Wilde reinkarnációjának tekinthető, ezért nem volt könnyű vállalkozás Wilde utolsó éveiről újra filmet forgatni.

Rupert Everett 2018-as rendezése (The Happy Prince) Oscar Wilde életének végén játszódik, a halálos ágyán elevenednek meg fiatalságának emlékei. Wilde ezen életszakaszáról kevés szó esik, pedig az egykor ünnepelt író magányosan, egy olcsó párizsi szállodában halt meg: miután napvilágra került a homoszexualitása, börtönbe került és kegyvesztetté vált a viktoriánus Angliában.

 

 

Szabadulása után többfelé utazott, ahol szerencsétlenségét okozó szerelmével, Bosie-val egy ideig újra egymásra találtak. Rupert Everett Wilde nagy tisztelője, aki számtalanszor játszotta már el az írót és nyelvzsonglőrt színházban (Judas Kiss), egyik legkedvesebb szerepe számomra pedig a Bunburyben Algie Monclieff karaktere.

Bevallom, évek óta vártam, hogy milyen alkotást sikerül létrehozni egy nagy életút méltánytalan bukásáról, de az eredmény várakozáson felülire sikeredett. A film legpatetikusabb pillanata az, amikor Wilde egy francia dalt énekel a kocsmában, hiszen nem feledteti velünk, hogy a remény mindig elkísér minket, bármennyire kilátástalan is a helyzetünk. Ami talán legkevésbé tetszett, az Wilde-nak az az oldala, ami a teljes hedonizmust mutatja be, egy olyan embert, aki minden fiatalban szexuális tárgyat lát, függetlenül annak korától.

 

 

A csodás olasz és francia tájak az operatőr tehetségét dicsérik, Everett mellett pedig rendkívül impozáns szereplőgárda jelenik meg: jó barátja Colin Firth, Emily Watson, Colin Morgan és Tom Wilkinson, aki a Wilde című filmben Wilde ellenségét, Lord Queensberry-t alakította. A film Wilde tisztelőinek kötelező darab, melynek megnézése után még sokáig elkíséri őket az élmény, amit az alkotás nyújt.

 

 

 

Talabos Dávidné dr. Lukács Nikolett

 

 

Previous post

Naptárt adnak ki az ifjú osztrák gazdálkodók

Next post

Nemzetközi szervezetek igazságot követelnek a 19 török LMBTQ aktivista ügyében