Színes

Férfiakkal is folytatott viszonyt John Lennon

 

Hamarosan magyarul is megjelenik Lesley-Ann Jones életrajzi könyve John Lennon élete, szerelmei és halála címmel. Az elismert szerző Freddie Mercury és David Bowie pályáját is megírta már, Lennon kapcsán pedig megemlíti, hogy közte és Bowie között több is volt barátságnál.

Jones az Instinct magazinnak adott interjújában arról beszél, hogy a zenei életben nyílt titok volt Lennon pánszexualitása. Ez az állítás nem először kerül elő az évtizedek során, több életrajzi könyv is megemlítette már. Azon kívül, hogy a mostani kiadvány szerzője rengeteg interjút készített a könyvéhez olyanokkal, akik személyesen is ismerték a zenészt, Jones a saját élményeiből is merít.

Jones zenei kiadóknál kezdte a pályáját a nyolcvanas években, és George Martinnal, az ötödik Beatle-ként is emlegetett producernél dolgozott. Martin üzlettársa Jones apjának jó barátja volt, és amikor együtt ebédeltek, a legnagyobb természetességgel beszéltek Lennon pánszexualitásáról.

A világsztárokat kinevelő híres menedzserek között sokan nyíltan melegek voltak, de Jones rögtön hozzáteszi, hogy a „nyíltan” szó nagyon mást jelentett évtizedekkel korábban. Az érintetteknek különösen óvatosnak kellett lenniük, mert az Egyesült Királyságban 1967-ig börtönnel büntették a homoszexualitást.

A Beatles menedzsere, Brian Epstein is a saját neméhez vonzódott, amit a barátai és üzlettársai is tudtak. 1963-ban Lennonnal spanyolországi nyaralásra mentek, és már akkor pletykálták, hogy ezen idő alatt viszonyuk volt. Ez az affér rendre előkerül, Lennon nyilvánosan mindig tagadta, egy alkalommal pedig úgy megvert miatta egy zenészt, hogy az kórházba került. Mint utólag erről elmondta, megrémült attól, hogy „lebuzizták”.

Jones szerint Epstein szerelmes volt Lennonba, aki ezt pontosan tudta. Ezt a többször tárgyalt epizódot Jones interjúalanyai is megerősítették, köztük Simon Napier-Bell producer, aki nem lepődött meg különösebben:

„Ha John meleg volt, akkor ő fogta magát és kipróbálta. Mint kiderült számára, nem volt meleg. De John mindent kipróbált. Nem riadt vissza az új élményektől. Semmitől, bármi is legyen az: egy új drog vagy egy új vallás.”

 

David Bowie hatalmas Lennon-rajongó volt, aki 1990-ben elmesélt Jones-nak egy esetet. 1974-ben Bowie és Lennon együtt szórakoztak Los Angeles-ben, amikor felszedtek egy szexmunkást.

„Ő volt középen, de az események egy pontján fogta magát és elment a csaj. Legalábbis azt hiszem, nő volt. Nem mintha érdekelt volna minket.”

 

Paul McCartney mindig is tagadta, hogy Lennon bármennyire is vonzódott volna a férfiakhoz, mert vele sohasem kezdett ki. Jones szerint ez azonban semmit sem bizonyít, mert Lennon a testvéreként szerette McCartney-t, így soha nem fordult volna meg a fejében, hogy közeledjen felé.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin