Kultúra

Nem számított a Beatles-nek menedzserük szexualitása

A legendás brit együttes, a Beatles dobosa, Ringo Starr egy interjú során beszélt hajdani menedzserükről, és arról, hogy akkoriban hogyan viszonyultak ők és a társadalom egy olyan meleg férfihoz, mint Brian Epstein.

 

A Beatles és Brian Epstein

 

Starr elmondása szerint sok meleg férfit ismert, és mindig is támogatásáról biztosította az LMBTQ közösséget – ez nem meglepő, hiszen mostohalánya nem más, mint a nyíltan leszbikus, Francesca Gregorini filmrendező, – és egyáltalán nem számított neki vagy a bandának, hogy menedzserük is az LMBTQ közösség tagja. „Ez egyáltalán nem számított nekünk. Mi annak a kornak a fiai voltunk, vagy hát rendben, talán ezzel a hozzáállással meg is előztük a korunkat.” Epstein mindent megtett értük és a sikerért, előre megjósolva, hogy még magánál a Királynál, Elvisnél is híresebbek lesznek – számol be az Out.

Epstein 1961-ben, egy klubban fedezte fel a Beatles-t. Neki köszönhették többek között a mai napig ikonikus külsejüket, és Epstein felbukkanásával került a dobok mögé Ringo Starr, akinek elődje Pete Best volt.

A tény, hogy Epstein meleg volt, nyílt titoknak számított karrierje során. Amikor fiatal tiszt volt a Brit Hadseregnél, megbízott egy szabót, hogy készítsen neki egyenruhát, melynek segítségével inkognitóban ismerkedhet férfiakkal különböző klubokban. Amikor erre fény derült, pszichiátriai kezelésre küldték és elbocsájtották a hadseregtől, mivel érzelmileg és mentálisan alkalmatlannak tartották.

Később a Royal Academy of Dramatic Art, London egyik leghíresebb és legrégebbi drámaiskolájának tanulója lett, ám időközben letartóztatták. Ez volt az az időszak, amikor az LMBTQ közösségnek nem sok lehetősége volt barátkozni és a rendőrséggel kellett szembenézniük, bárhol is gyűltek össze társaságukkal.

Amikor már a Beatles menedzsereként dolgozott, John Lennon egyik barátja arra volt kíváncsi, vajon Epstein melyiküket kedveli a legjobban. Nyilván kérdése mögött szexuális indíték bújt meg, amit a tagok felismertek és bocsánatkérést követeltek. Később maga Paul McCartney kérte meg rá Lennon barátját, hogy soha többé ne keresse őket.

Az 1960-as években több pletyka is szárnyra kelt Epsteinről és John Lennonról, amikor Barcelonában voltak, de az énekes tagadta ezeket. „Nos, ez esetben majdnem szerelmi viszonyról beszélhetünk, de mégsem. Eléggé erős kapcsolatot ápoltunk, de mindvégig plátói maradt.”

Epstein 1967 augusztusában hunyt el harminckét évesen, egy hónappal az után, hogy az Egyesült Királyságban megszüntették a homoszexualitás büntethetőségét. A Beatlest pedig napjainkig az egyik legismertebb és legikonikusabb együttesként tartják számon.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin