Nagyvilág

Ferenc pápa szerint bűn törvényekkel büntetni az LMBTQ embereket

fotó: Reuters

 

Ferenc pápa az angol és a skót protestáns egyházak vezetőivel Dél-Szudánba utazott, ahol közösen szólítottak fel a békére a háború sújtotta országban. 500 év óta, a Rómától való elszakadás óta ez volt egyébként az első alkalom, hogy a három egyházfő közös útra indult volna.

A látogatásról hazafelé tartva a repülőgépen a pápa újságíróknak nyilatkozva azt mondta, a homoszexualitást büntető törvények léte bűn és igazságtalanság. A BBC beszámolója szerint a katolikus egyházfő szavaival a canterburyi érsek és a skót egyház vezetője is egyetértett. Ferenc pápa hozzátette, hogy a „homoszexuális hajlamokkal” rendelkező emberek Isten gyermekei, és az egyházaknak be kell fogadniuk őket is.

A skót egyház képviseletében Iain Greenshields ezt azzal erősítette meg, hogy a Bibliában kizárólag az szerepel, hogy Jézus mindenki felé szeretettel fordul, akivel csak találkozik. Greenshields szerit a hívők számára is ez az egyetlen helyes módja annak, ahogy a többi emberrel viselkedhet. Welby érsek is megjegyezte, hogy teljesen egyetért a pápa minden szavával.

A sajtótájékoztatón Ferenc pápa megismételte, hogy a katolikus egyház nem engedélyezheti az azonos nemű párok egyházi házasságát, de támogatja a párok világi törvények szerint elismert élettársi kapcsolatát.

Ezzel együtt kiemelte, hogy a homoszexualitást tiltó törvények léte olyan probléma, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Utalt arra, hogy 50 országban kriminalizálják valamilyen formában az LMBTQ embereket, és mintegy 10 országban halálbüntetés is kiszabható. (Az ILGA World – Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű és Interszexuális Szövetség – szerint jelenleg az ENSZ 66 tagállamában büntetik az azonos neműek konszenzuson alapuló kapcsolatát.)

„Ez nem helyes. A homoszexuális hajlamokkal rendelkező személyek Isten gyermekei” – mondta a pápa. „Isten szereti őket. Isten elkíséri őket… Egy ilyen személyt így elítélni bűn.”

 

 

Ferenc pápa: “Homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin