Nagyvilág

Ferenc pápa: „Homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény”

 

Ferenc pápa igazságtalanságnak nevezte a homoszexualitást kriminalizáló törvényeket az AP-nek adott interjújában. Az egyházfő szerint Isten minden gyermekét úgy szereti, ahogy van, és felszólította az ilyen törvényeket támogató katolikus püspököket, hogy fogadják be az LMBTQ embereket az egyházba.

„Homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény” – mondta. „Nem bűncselekmény. Igen, de vétek. Rendben, először tegyünk különbséget vétek és bűncselekmény között. Az is vétek, ha nem viseltetünk irgalommal embertársaink iránt.”

Ferenc elismerte, hogy a világ egyes részein a katolikus püspökök támogatják a homoszexualitást kriminalizáló vagy az LMBTQ közösséget diszkrimináló törvényeket, és ő maga is „bűnként” hivatkozott rá korábban. Az ilyen hozzáállást azonban a kulturális háttérnek tulajdonította, és szerinte különösen a püspököknek kell változniuk, elismerniük mindenki méltósághoz való jogát.

A világon még mindig 67 országban számít bűncselekménynek az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat, néhány országban akár halálbüntetéssel is sújtható. A pápa szerint a katolikus egyháznak is feladata, hogy segítsen véget vetni az ilyen törvények létezésének. Ferenc a Katolikus Egyház Katekizmusát idézte, amikor azt mondta, hogy a melegeket be kell fogadni és tiszteletben kell tartani, és nem szabad kirekeszteni vagy diszkriminálni őket. Ezeket a törvényeket számos országban katolikus püspökök segítenek fenntartani, a Vatikán tanításai alapján, mely szerint a homoszexuális tevékenység „eredendően rendellenes”.

Ferenc pápa nem változtatott ezen a gyakorlaton, de az LMBTQ közösség felé való közeledést támogatja. „Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, Isten úgy szeret minket, ahogy vagyunk, és azért az erőért, amellyel mindannyian küzdünk a méltóságunkért” – nyilatkozta az interjúban az egyházfő.

Bár a pápa igyekszik közeledni a közösséghez, 2021-ben éles kritikákat kapott a vatikáni doktrinális hivatal  rendelete miatt, amely szerint az egyház nem áldhatja meg az azonos nemű párok házasságát, „mert Isten nem áldhatja meg a bűnt”.

A Vatikán 2008-ban elutasította egy olyan ENSZ-nyilatkozat aláírását, amely a homoszexualitás dekriminalizálására szólított fel, arra hivatkozva, hogy a szöveg túlmutat az eredeti kereteken, és problémásnak tartott „szexuális irányultságról” és „nemi identitásról” szóló megfogalmazásokat is tartalmaz. Egy akkori nyilatkozatban a Vatikán sürgette az országokat, hogy tartózkodjanak a melegekkel szembeni „igazságtalan diszkriminációtól”, és hagyjanak fel a büntetésükkel.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin