Nagyvilág

Védelmet ígér az állam a Csecsenföldre hazahurcolt két meleg fiatalnak

Váratlan fordulatot vett két meleg fiatal, a 18 éves Szalek Magamadov, és a kiskorú, 17 éves Iszmail Iszajev ügye, akiknek tavaly sikerült elmenekülniük Csecsenföldről. Hazájukban ugyanis a helyi hatóságok megkínozták őket. Az Orosz LMBT Hálózat segítségével kijutottak és egy védett házba kerültek Nyizsnyij Novgorodban, ám februárban az orosz hatóságok visszavitték őket.

 

Magamadov és Iszajev | Fotó: Orosz LMBT Hálózat

 

Ezt követően hetekig semmit nem lehetett tudni róluk, a főváros egyik hírhedt börtönében tartották fogva őket. Félő volt, hogy szexuális orientációjuk miatt családtagjaik végeznek velük – a helyi hatóságok, sőt, maga a csecsen elnök, Ramzan Kadirov is bátorította becsületgyilkosságra a családokat az elmúlt években.

Annak ellenére tette mindezt, hogy a szándékos emberölés mind az orosz, mind a csecsen jog szerint bűncselekmény. A becsületgyilkosság azonban kivétel és elfogadható.

A Moscow Times beszámolója szerint a csecsen állam most védelmet ígért a két fiatalnak, pontosan azért, hogy megóvja őket családtagjaik dühétől. Az Orosz LMBT Hálózat hónapok óta lobbizott ezért az illetékes hatóságoknál, bár arról egyelőre nincs pontos információ, mit is takar az állam által garantált védelem.

Ügyvédjeik márciusban találkoztak először Magamadovval és Iszajevvel. A fiúkat az őket kihallgatók folyamatos fizikai és pszichikai erőszaknak tette ki, a találkozáskor mindketten megtört állapotban voltak. A rendőrök azt akarták elérni náluk, hogy ismerjük el: terrorcselekményre készültek. Miközben az egyetlen bűnük valójában az volt, hogy melegek.

Esetük bejárta a világsajtót és egyik ügyvédjük, Alekszander Nemov szerint az Orosz LMBT Hálózat erőfeszítéseinek sikere ezúttal annak köszönhető, hogy a csecsen állam kivételesen megroppant a rá nehezedő nemzetközi nyomás alatt. E nyomásnak köszönhetően Csecsenföld elismerte, hogy a két férfi életveszélynek van kitéve.

Az ügy előzményeiről itt írtunk részletesen:

 

Az orosz hatóságok visszavittek Csecsenföldre két meleg férfit

 

Borítókép: Ramzan Kadirov, Csecsenföld elnöke / fotó: TASS

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb