Nagyvilág

Felfüggeszti tevékenységét az egyik legnagyobb kínai LMBT szervezet

fotó: Depositphotos

 

Az LGBT Rights Advocacy China csütörtökön a közösségi médiában közzétett közleményében jelentette be, hogy beszünteti minden tevékenységét és felfüggeszti a közösségi médiás fiókjait. Az egyik legbefolyásosabb kínai LMBT érdekvédelmi csoport a civil szervezeteket érő egyre nagyobb kormányzati nyomás hatására kénytelen felhagyni a munkájával.

„Mély sajnálattal közöljük, hogy szervezetünk határozatlan időre leállítja minden munkáját” – közölte a csoport a WeChat felületén. A csoport egyúttal bezárta a fiókjait a WeChaten és a Weibón, a Kínában széles körben használt két közösségi médiás platformon.

A szervezet egyik tagja, aki biztonsági okokból névtelenséget kérve nyilatkozott az Associated Pressnek, nem kívánta megmondani a bezárás okát, a csoport társalapítója, Peng Yanzi pedig nem válaszolt a megkeresésre. Az érdekképviseleti szervezet egész Kínában tevékenykedett, kiállt a közösség jogai mellett, igyekezet felhívni a figyelmet a problémákra, a munkahelyi diszkrimináció ellen küzdve segítették az LMBTQ embereket a munkáltatóikkal szembeni eljárásokban. Bár több más csoport is foglalkozik Kínában az LMBTQ személyek jogi segítségével, az LGBT Rights Advocacy China egyike annak a kevés szervezetnek, amelyek a törvények és a kormányzati politikai megváltoztatására összpontosított, támogatva például az egyenlő házasság bevezetését.

A kínai civil szervezetek jogszerű működéséhez a Kínai Polgári Ügyek Minisztériumának vagy helyi kirendeltségének jóváhagyása és e szervnél történő nyilvántartásba vétele szükséges. A minisztérium pénteken hozta nyilvánosságra, hogy megszüntettek 3300 törvényellenesnek minősített civil szervezetet, emellett bezárattak mintegy 200 illegális honlapot és közösségi médiás fiókot, amelyeket nem regisztráltak egyetlen kormányzati szervnél sem, számol be róla az állami hivatalos Hszinhua hírügynökség. Az egyelőre nem világos, hogy az LMBT érdekvédelmi szervezetet is a kormányzati kampány részeként zárták-e be, a minisztérium nem válaszolt a megkeresésre. Pár hónappal ezelőtt a szervezet már jelezte, hogy bajban vannak, és a csoport munkáját segítő ügyvédek már akkor felhagytak a munkával.

Az LGBT Rights Advocacy China egyik legjelentősebb ügye volt, amikor 2014-ben a társalapító Peng inkognitóban bejutott egy olyan intézménybe, amely azt állította, elektrosokk-terápiával sikeresen tudják „kezelni” a homoszexualitást. A szervezet a bizonyítékok birtokában beperelte a céget és győztek a bíróságon.

Egy másik országos hírű ügyben szintén a csoport nyújtott jogi segítséget annak a fiatal nőnek, aki bíróságra vitte, amiért betegségként szerepeltették a homoszexualitást egy egyetemi tankönyvben. Többévnyi küzdelem után idén februárban végül elvesztették a pert.

„Az egész közösség számára rengeteg reményt, útmutatást és önbizalmat adtak, hogy menjünk és tegyünk valamit” – mondta egy 34 éves férfi, aki 2018-ban diszkrimináció miatt beperelte korábbi munkáltatóját, és a csoport segítségével nyert. A jelenlegi körülményekre hivatkozva, a megtorlástól való félelem miatt ő sem kívánta magát megnevezni.

Kínában a nagyobb városokban élénk LMBTQ közösségi élet zajlik, ahol félelem és megkülönböztetés nélkül lehet ismerkedni is. Az érdekvédelmi csoportokkal szembeni korlátozások és az online cenzúra azonban egyre nagyobb méreteket ölt. Idén júliusban a WeChat például számos egyetemista és civil szervezet közösségi médiás fiókját felfüggesztette, mert LMBTQ témákkal foglalkoztak.

 

 

Kína a videojátékokban is betiltja az azonos nemű kapcsolatokat

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin