EgészségLifestyle

Fejlődésre mindenkinek szüksége van! – Mi is az a coaching, ki az a coach?

Manapság egyre gyakrabban találkozni ezekkel a kifejezésekkel, de vajon tudjuk is, hogy mit csinál a coach? Magyar fordításban a coach szó szerint edzőt, a coaching pedig edzést jelent. Ezen a ponton joggal merül fel a kérdés, mégis milyen edzésben, hogyan segíthet nekünk ez a coach? Tisztázásra szorul mindkét kifejezés. Alapvetően angolszász nyelvterületről jönnek ezek a szavak, amiket korábban elsősorban a sport világában használtak – ma is halljuk őket riportokban, sportközvetítéseken és filmekben. Azonban az üzleti világban és a magánéletben egyaránt a coach egy személyre szabott fejlesztő.

Személyre szabott, mivel aktuális dilemmáinkkal, megoldásra váró élethelyzeteinkkel foglalkozik. Ez lehet vezetői feladat, szakértői probléma, bizonyos készségek fejlesztése, magánéletben például egy előttünk álló változás jó megélésének a támogatása. A coach tehát fejlesztő, a coaching során pedig az a cél, hogy mi még jobbak legyünk, fejlődjünk.

Egy jó coach a közös munka során az aktuális hogyanokra fókuszál és nem a miértekre. Fontos megtudni a probléma gyökerét, azonban a fókuszunk a megoldáson van: hogyan lehet megoldani, továbbfejleszteni, építeni vagy változtatni. Tehát nem az elkövetett hibákra helyezi a hangsúlyt, hanem a jövőbeni lehetőségekre. Munkája többek között ebben is különbözik egy pszichológusétól, és fontos is, hogy megtartsa a szerepét, hogy ne játsszon terapeutát. Elsősorban olyan fejlődni vágyó szakemberek, magánemberek, vezetők dolgoznak coach támogatásával, akiknek a jelenben van megoldásra váró feladatuk.

De hogyan is zajlik a coaching? A közös munka során egyenrangúak a partneri szerepek, ahol a coach támogat, inspirál, ugyanakkor a hangsúly végig rajtunk van. (A szaknyelv ránk, ügyfelekre a coachee kifejezést használja.) Az időbeliség tekintetében a munkánk során a jövőre koncentrálunk és nem a múltra. Ebben a coach legerősebb eszköze önmaga, a személyisége, a figyelme, az érettsége, a tapasztalata. Utóbbi azért is elengedhetetlen, mert legfontosabb módszertani eszköze a kérdezés, azonban a válaszok megadása és a megoldás a miénk. A kérdések feltevése segítséget nyújt alternatívák felállításához, felszabadítja a kreativitást, gondolatokat ébreszt.

Kicsit olyan tehát, mintha az aktuális kérdéskör megoldása mellett bónuszként egy önismereti tréningen is részt vennénk. A coaching közelebb hoz, összekapcsol az igazi önmagunkkal, felszabadítja az energiáinkat, kreativitásra serkent. Lehetőséget ad arra, hogy ne ismételjük a köreinket, hogy lépésre ösztönözzön az életünk magasabb szinten történő megéléséhez. Az önmagunkkal szembeni őszinteség és önreflexió megtapasztalásával bátorságot, határozottságot biztosít az önfeledt, nyitott élethez, hogy szabadon önmagunk legyünk.

Ehhez persze elengedhetetlen a coach tapasztalata, ezért felkerestünk egy szakembert is: Fehér Istvánt kértük, hogy meséljen arról, milyen szakmai múlt áll egy profi coach mögött. „Több, mint 22 évet töltöttem multinacionális vállalati környezetben, ezen belül hosszú éveken keresztül elsősorban vezetőket támogattam a saját fejlődésük és csapatuk fejlesztése során. Ha úgy tetszik, már akkor is bizonyos értelemben coach tevékenységet folytattam. Ugyanezzel az attitűddel kiváló fiatal munkatársakból álló tehetségprogramot menedzseltem nemzetközi HR szakmai együttműködésekben. Készségfejlesztő tréningek tartása (például kommunikáció, stresszkezelés, prezentáció) szintén a szeretett tevékenységeim közé tartozik, azonban a coaching a valódi nagy szerelem. A coach személyisége, értékrendje, empátiája, a másikra való összpontosítási képessége a kulcs. Hosszú évek személyes tapasztalatai, a kudarcok, a sikerek és az önvizsgálatok adják a coach munka biztos alapját.

 

Ha kedvet kaptál a coachinghoz, további információt kérni, érdeklődni az alábbi elérhetőségen keresztül lehet.
Fehér István coach, tréner
Tel.: +36205564259 e-mail: feheristvancoach@gmail.com

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin