Nagyvilág

Európa egyik legkisebb országában is megtartották a pride felvonulást

Miközben a Bukarest Pride-on részvételi rekord született, Európa egyik legkisebb országában, Luxemburgban is megtartották az éves pride felvonulást a múlt hétvégén. A felvonuláson körülbelül 3500 ember vett részt, ami egyáltalán nem rossz szám egy bő félmillió lakosú országban.

Luxemburg azon kevés európai országok egyike, amelynek nyíltan meleg miniszterelnöke van, és az ország 2004-ben legalizálta az azonos neműek polgári bejegyzett élettársi kapcsolatát, 2014. június 18-án pedig a házassági egyenlőséget.

A korábban Gaymat, de néhány éve már hivatalosan Luxembourg Pride néven futó hetet idén július 1-10. között ünnepelték Esch-sur-Alzette-ben, az utolsó két napon utcafesztivállal.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gay Voyageur 🏳️‍🌈 (@gayvoyageur) által megosztott bejegyzés

 

A luxemburgi „Géi mat” szavak fordítása „gyere velünk”. A rendezvény szervezői úgy vélik, hogy nem mindenki érti ennek a szónak az angolosított változatát (Gaymat-ra), és a külföldi származású lakók esetleg nem értik az eredeti szójátékot. A Luxembourg Pride-ot mindenki számára befogadhatóbbnak gondolták, a Gaymat gyökerei azonban továbbra is a Luxembourg Pride történelmének részét képezik.

Xavier Bettel miniszterelnök 2019. szeptember 24-én történelmet írt, amikor az Egyesült Nemzetek Közgyűlésén az LMBTIQ-specifikus kérdésekről szólt, és azt mondta: „Melegnek lenni nem választás, de nem elfogadni azt választás… A homofóbia választás, és harcolnunk kell ellene!

A miniszterelnök – akinek férjét nemrég Orbán Viktor mellé ültették egy rendezvényen – a felvonulás végén a főszínpadon mondott beszédet.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Xavier Bettel (@xavier.bettel) által megosztott bejegyzés

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin