Nagyvilág

Részvételi rekord az idei Bukarest Pride felvonuláson

fotó: Facebook @Asociatia Accept / Raluca Rusu

 

A Bukarest Pride idén is új részvételi rekordot döntött: a szervező Accept Alapítvány szerint 15 ezren vonultak végig a főváros központjában, hogy egyenlő jogokat követeljenek az LMBTQ emberek számára. A felvonulással párhuzamosan szombaton a román fővárosban megtartották a „normalitás menetét” az LMBTQ közösség ünnepe ellen tiltakozva.

A korábbi években nagyjából ötezer ember vett részt a pride-on, míg 2017-ben mindössze kétezer főt vonzott. A román fővárosban először 2004-ben tartották meg a felvonulást, akkor körülbelül 850 embernek volt bátorsága kimenni az utcákra, emlékeztet a kezdetekre a Libertatea hírportál.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Accept Romania (@acceptromania)

 

Órákkal a felvonulás előtt a szélsőjobboldali, magyarellenes Új Jobboldal párt megtartotta a „normalitás menetét”, amelyen nagyjából százan vettek részt. A népviseletbe öltözött, román zászlós sétához papok is csatlakoztak, majd a menet imával ért véget.

Az idei Bukarest Pride színpadán az Egyesült Királyság romániai nagykövete, Andrew Noble is beszédet mondott, aki a helyszínen lévő tömeghez románul szólt: „Keveset fogok beszélni, de sokat fogok mondani. Egyikünk sem szabad, amíg mindannyian nem vagyunk szabadok. Egyikünk sem fogja élvezni az emberi jogokat, amíg mindannyian nem élvezzük azokat. Az LMBTQ közösség jogainak biztosítása nem jelent fenyegetést senkire nézve. Mindannyiunknak, beleértve kormányainkat is, a befogadó társadalmakért kell dolgoznunk, hogy a törvényeket mindenki számára megvédjük. Mindannyiunk kötelessége, hogy felszámoljuk az egyenlőtlenséget és a kirekesztést.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin