Kultúra

EUPHORIA: Burlesque és boylesque – Új showműsor-sorozat indul hamarosan

Egy varázslatos este: különleges produkciók az újcirkusz, a vogue tánc, a burlesque és a boylesque legtehetségesebb előadóival, nemzetközi sztárfellépőkkel. Ezt kínálja az Euphoria Cabaret, amely nemsokára hódító útjára indul.

 

 

A szórakoztatásnak egy új és izgalmas válfajával ismerkedhetünk meg nemsokára, ami a kabarék különleges világát hozza el a fővárosba. A sok cirkuszos elemet – de nem a klasszikus formát, hanem ennek egy újragondolt, vadabb, színházasabb irányzatát követő elemeket – tartalmazó előadások minden alkalommal egy-egy tematika köré épülnek; többek közt a vogue táncműfaj is bemutatkozik. A vogue (voguing) a ’80-as években alakult ki New Yorkban, eredete a hatvanas évekig, a harlemi fekete-latin LMBTQ ballroom scene-ig nyúlik vissza, és Madonna Vogue című számának köszönhetően vált világszerte ismertté. A stílus a magazinokon pózoló modellektől, az egyiptomi hieroglifákból, a breaktáncból és a harcművészetekből is merített. A három alapvető ág közül a new way a jellegzetesen szöges pózokról, illúziószerű csavarásokról és az extrém hajlékonyságról (bone break) szól. A legnépszerűbb kategória azonban a vogue femme, amelynek kialakulása olyan butch queenekhez köthető, akik drag showműsorok fellépőit utánozták nőies, feminin mozdulatokkal. A műsorok fontos eleme lesz a műfaj: láthatunk klasszikus, illetve modern produkciókat. is.

 

 

A helyszín az INspirál Cirkuszközpont, amely különleges színfoltja Budapestnek. Röpke két év alatt, lelkes fiatal zsonglőrök, artisták hozták létre a semmiből teljesen önerőből, szimpatizánsok önkéntes részvételével. A mára sikeressé vált cirkuszközpont számos felnőtt, gyerek, professzionális, illetve hobbi cirkuszi órának, továbbá hazai és nemzetközi cirkuszi és színházi workshopoknak, előadásoknak, számos különleges programnak, illetve színházi társulatok próbáinak nyújt otthont. Aki szeretne vogue táncot tanulni, ezen a különleges helyen megteheti – szeretettel várnak mindenkit a táncórákon és workshopokon.

 

 

A hasonló jellegű showműsorok nagy népszerűségnek örvendenek világszerte, ahol a hangsúlyt a nem mindennapi attrakciókra és az elképesztő emberi teljesítményre helyezik, legyen az partnerakrobatika, zsonglőrködés, levegőakrobatika vagy akár kötéltánc. Fontos szerepet kap azonban a Magyarországon egyelőre kevéssé ismert drag műfaja is. Mi a különbség a transzvesztita és a drag queen között? Sokak számára talán nem teljesen világos, ezért röviden: a transzvesztita, más néven nőimitátor olyan férfi, aki (akár a megtévesztésig) női külsőt vesz fel és nőként is viselkedik. A drag queen esetében azonban nem a nemváltás a lényeg, hanem az átalakulás, a transzformáció. Ezt az itthon kevesek által művelt irányt is szeretné az Euphoria bemutatni.

 

 

A műsor megálmodója az artista, koreográfus és rendező Kovács Eszter, aki aktív tagja a nemzetközi LMBTQ művész szcénának. A színház után a cirkuszra váltott, amit a legérdekesebb és legcsodálatosabb előadóműfajnak tart annak extrém kihívásai és különleges produkciói miatt. Szólistaként levegőakrobatika, hulahopp, tűzzsonglőr produkciókkal színesíti a műsort, illetve saját társulatából, a Taurin Cirkuszcsoportból is fellépnek meghívott előadók: artisták, kötéltáncosok, erő-emelők és zsonglőrök. Esztert számos hazai rendezvényen lehetett már látni, mivel egyik missziójának tartja a queer kultúra felvirágoztatását és elfogadtatását Magyarországon. A Taurin Cirkuszcsoport már több mint egy évtizede szórakoztatja a nagyérdeműt különleges cirkuszi produkcióival.

 

 

Eszter rendezőként fontosnak tartja, hogy a fellépők magas szakmai színvonallal rendelkezzenek: Halasi Márk levegőakrobata a Cirque du Soleil tagjaként nyolc és fél évig járta a világot, többek között a Varekai című darab főszereplőjeként. Daniel Milan vogue táncos, koreográfus és tanár a nemzetközi Royal House of Milan tagjaként a voguing egyik meghatározó hazai képviselője, aki a magyar táncosok közül elsőként került a műfaj csúcsát jelentő úgynevezett „házak” egyikébe.

Az Euphoria estek rezidens fellépője a Stiletto VogueArt Dance Company, amely Magyarország első kifejezetten vogue show tánccsoportja különleges queer karakterekkel, drag queenekkel, magassarkús tánckoreográfiákkal. A társulat tagjai Unique Alip, Miasma Chaitanya és Paloma Negra.

 

 

Kreativitás és fantázia, önfeledt szórakozás és érdekes karakterek: ezt kínálja ez az új showműsor, ami az újcirkusz, a vogue tánc, a burlesque, a kabaré és a színház egyedi ötvözésével kívánja elvarázsolni a közönséget. Találkozunk ősztől az Euphoria esteken, legyetek részesei a varázslatnak!

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin