Gasztronómia

Envivo Lungo, amely megnyújtja a kávézás élményét

Új kávéőrleményt dobott piacra a Nespresso, amely immár a 24. Grand Cru-ként került be az állandó kínálatba. Az intenzív ízvilágú Envivo Lungo megalkotásakor azt tartották szem előtt, hogy minél hosszabban élvezhessük a reggeli kávé frissítő pillanatait. A Nespresso-család kínálatának gyarapodását egy hamisítatlan, napfényes tetőteraszon elköltött brunch koronázta meg.

Nagy Zsolt, a Nespresso kávékínálatának szakértője elmondta: itt Európában ugyan már relatíve jól ismerjük a kávézási kultúrát, szokásokat, az olasz ristrettókat, a klasszikus, intenzív pörkölésű kávékat, de azt kevesen tudják, mi történik a termőterületeken, akár Dél-Amerikában, akár Afrikában. Etiópiában, a kávé szülőhazájában máig tradicionális kávékészítési módot alkalmaznak, a fogyasztása is gyakorlatilag „puritán” módon történik: a kávébabszemeket tűzön megperzselik, mozsárral összetörik, majd egy speciális kiöntőben felforralják. Ez volt az első és egyben legkezdetlegesebb kávékészítési módszer, azóta persze számtalan más mód is létezik a frissítő ital elkészítésére. Az európai kávékultúrában az espresso-technológia kapta a legnagyobb szerepet: ez adja meg azt a variációt, amivel számtalan fajta kávéital elkészíthető.

27280997750_105eb364e5_z

A Lungo fajta ízvilágát tekintve sokkal könnyedebb, de éppen azáltal, hogy egy espressóhoz viszonyítva hosszabban főzzük, magasabb koffeintartalmat érünk el. Amikor a hozzáértők elkezdték kikísérletezni az új kávéfajtát, az első felmerülő alapkérdés az volt: hogyan lehetne markáns ízvilágú kávét elkészíteni, amit ugyanakkor hosszabban tudunk élvezni? Így jutottak el az Envivo Lungo ötletéhez, ami a többi hosszúkávé között a legintenzívebb, ezért javasolják elsősorban a reggeli pillanatokhoz. Az erősen pörkölt keverék indiai Arabica és mexikói Robusta kávékból készül, gazdag illata fás, mézeskalácsra emlékeztető jegyeket idéz. A jelentős mosott Robusta-tartalom kifinomultabb ízű, ám erős kávét ad anélkül, hogy kóstoláskor a nyersesség dominálna.

A karamellizált ízjegyekre emlékeztető Envivo Lungo a Nespresso intenzitási skálájának felső hányadában helyezkedik el (9-es fokozatú). Megalkotásához a hagyományos reggeli kávékból merítettek ihletet; azokból az italokból, amelyeket sokan nagyobb csészéből, tejjel fogyasztanak – ezért az Envivo Lungo tejjel is tökéletes párost alkot, megőrizve jellegzetes, intenzív és gazdag ízvilágát és testességét. Latte Macchiato formában elkészítve a tejhab selymessége kiemeli az Envivo Lungo Grand Cru lágyabb, fás ízjegyeit, és vajas aromákkal kényeztet.

Schiffer Miklós stílusszakértő a kávézás kultúrája kapcsán kiemelte, hogy az a divathoz hasonlóan folyamatosan változik, fejlődik. „Az espresso gyors elfogyasztásával szemben a lungo a kávézás hosszantartó élményét nyújtja, amikor időt engedünk magunknak az aromák és a reggeli kávézás rituáléjának teljesebb élvezetére.” Egy olyan stílust, olyan életérzést hoz el, ami be tud szivárogni a hétköznapjainkba; a hosszú kávézás élménye saját magunk megtisztelése. Egy régi-új tendenciáról van szó, amely az egykori kávéházi kultúrában eredeztethető, manapság pedig ismét visszatérni látszik. A francia, olasz életstílusnak mai napig szerves része.

27280997880_21d96d1cc0_z

„Ez a kávé a ‘villásreggeli’, azaz brunch-élmény tökéletes eleme lehet, hiszen egy minőségi, magas koffeintartalmú ital, egydecis formában, amely a hosszúkávéktól nem megszokott módon rendkívül intenzív ízvilággal rendelkezik” – kapcsolta össze az új kávéfajtát a gasztronómiával Herczeg Zoltán, a Dining Guide főszerkesztője. Egy kis történeti kitérőt téve azt is elmondta: a Monarchia idején kávéfogyasztásunkat a hosszabb kávék jelentették. A ’30-as, ’40-es években szivárgott be az olasz espresso divatja, a korábbihoz képest egészen másfajta stílust képviselve és honosítva meg. Gyorsabb fogyasztást, „egyszeri örömöt” jelent, ami a mediterrán területeken mindig a társasági élethez kapcsolódik, a találkozások fontos apropója, egyfajta hívószó. (Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy a Lungo nem tévesztendő össze az amerikai hosszúkávéval, a kancsós, túlfőzött, kilúgozott ízű fajtával, amit a nagy rohanásban mindenki papírpohárban iszik az utcán.)

Az olaszoknál a kávé tejjel kimondottan egy reggeli italfajta, rendszerint süteményt vagy kekszet fogyasztanak hozzá. Ez azonban a brunch-kultúrában, a villásreggeli és az ebéd egybeolvasztásában alkalmazhatatlan a tej miatt, hiszen egy brunchon előbb-utóbb megjelennek a gyümölcsök, zöldségek, húsok, amelyek a tejes itallal meglehetősen furcsa kombinációt alkotnának. Magyarországon a brunch körül sok a félreértés: idehaza általában a szállodai „sunday brunchot” értik alatta, azokat az étkezéseket, amikor egy befizetéssel annyit lehet enni, amennyi belénk fér. Maga a kifejezés (és persze az is, amit takar) a reggeli és az ebéd (azaz a breakfast és lunch szavak) összetételéből származik. Tulajdonképpen egy hosszú, elnyújtott, ráérős reggelit jelent, ami 10-11 óra körül kezdődik és kitart egészen a vacsoráig – ha időben nem is, de olyan szempontból igen, hogy estig biztosan nem lesz éhes senki. Ma már nemcsak szállodákban, de jó minőségű bisztrókban is találhatunk színvonalas, választékos brunch-felhozatalt.

26742463693_394b736f87_z

A brunchot jellemzően nem gyümölcslével, hanem kávéval vagy teával kezdik. Ezután következnek a könnyedebb-nehezebb étkek. A mediterráneumban megállnak a halnál, de északabbra haladva (Ausztria, Skandinávia, Anglia felé) egyre tartalmasabb fogásokat adnak asztalra. A végén gyümölcsalapú koktélok is megjelenhetnek a kínálatban (bár ez kevésbé gyakori), illetve a halak-húsok után pezsgővel zárják az étkezést. Az egésznek az a célja, hogy a brunch résztvevői minél hosszabban maradhassanak együtt, akár egy üzleti megbeszélés alkalmával is.

FŰSZERES BÉCSI KÁVÉ26742462393_7537fc4ddc_z

Hozzávalók:
1 Envivo Lungo Grand Cru kapszula
50 cl tejszín
4 cl fűszeres szirup
1 kocka csokoládé
1 vörös chili a díszítéshez

Elkészítés:
Készítsen egy Envivo Lungo kávét Lungo csészében (110 ml). Keverje össze a 4 cl fűszeres szirupot 50 cl tejszínnel, és készítsen belőle tejszínhabot (chantilly krémet) a habszifonnal. Töltse fel a csészét a tejszínhabbal, reszeljen csokoládét a tejszínhab tetejére, és díszítse vörös chilivel.

KÉNYEZTETŐ FAHÉJAS ÍNYENCSÉG26742461883_5908dee055_z

Hozzávalók:
1 Envivo Lungo Grand Cru kapszula
1 teáskanál speculoos krém (speculoos kekszből elkészítve)
120 ml tej
2 cl fahéjszirup
1 fahéjrúd a díszítéshez

Elkészítés:
Tegyen a Lungo csészébe 1 teáskanálnyi speculoos krémet. Készítsen egy Envivo Lungo kávét Lungo méretben (110 ml), és keverje össze a krémmel. Keverje össze a 120 ml tejet és a 2 cl fahéjszirupot, és készítsen belőle forró tejhabot. Töltse fel a csészét a tejhabbal (körülbelül a felére lesz szükség), a tetejét díszítse fahéjrúddal.

BANÁNOS-KARAMELLÁS DESSZERT26742465043_5d18da88b1_z

Hozzávalók :
1 Envivo Lungo Grand Cru kapszula
20 ml tejszín
120 ml tej
1 cl karamellaszirup
nyers nádcukor
1 mini banán

Elkészítés:
Készítsen egy Envivo Lungo kávét egy nagyméretű csészében (Lungo méret – 110 ml), és adjon hozzá 20 ml tejszínt. Keverje össze a 120 ml forró tejet az 1 cl karamellsziruppal, és készítsen belőle tejhabot. Töltse fel a csészét a tejhabbal. Hintse meg a tetejét nádcukorral, és karamellizálja egy konyhai karamellizáló pisztollyal. Helyezzen a tetejére apró banánszeleteket, szórjon rá finoman nádcukrot, majd karamellizálja egy konyhai karamellizáló pisztollyal.

RÉGIMÓDI ENVIVO KOKTÉL26742461413_af97e5ed63_z

Hozzávalók:
1 Envivo Lungo Grand Cru kávéőrlemény (110 ml)
1 kiskanál barna cukor
2-3 csepp koktél bitter
Késhegynyi őrölt fekete bors
4-5 szelet lime
50 ml szénsavas víz
1 koktélcseresznye
Törtjég

Egyéb eszközök:
Kiöntő

Elkészítés:
Készítsen elő egy nagy méretű poharat, oldja fel a barna cukrot a koktél bitterben, majd adja hozzá a fekete borsot. Facsarjon bele pár szelet lime-ot, töltse fel a poharat törtjéggel, és adja hozzá a szénsavas vizet. Végül főzzön le egy adag Envivo Lungo kávét a kiöntőbe, hűtse le jéggel, és adagolja a receptes pohárba. Díszítésképp használjon koktélcseresznyét

Az új kávékülönlegesség június 6-tól érhető el a választékban. Kapható a Nespresso Boutique-okban, megrendelhető a Nespresso Club-on keresztül telefonon, illetve online a www.nespresso.com weboldalról 1200 Ft/10 kapszula fogyasztói áron.

Dömötör Nikolett

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin