Gasztronómia

A kávé is lehet személyre szabott élmény

A lehetőség szabadságot ad. Nagyjából ez a mondat írja le a legjobban azt, amikor az ember háztartásába vagy akár irodájába kerül egy olyan okos kávégép, mint a Phillips Saeco Xelsis. Ám álljunk meg egy pillanatra! Mitől is tud okos lenni egy kávégép? És milyen lehetőségeket biztosít?

Philips Saeco

Azt már tudjuk, mitől okos egy mobiltelefon és mitől okos egy tévé. De mitől okos egy kávégép? Attól, hogy igény szerint szolgál ki mindenkit. Mindannyian különbözünk, épp ezért mindannyian másfajta kávét szeretünk. Megvannak a magunk kedvencei, és sokan szeretünk kipróbálni új dolgokat. A Phillips Saeco Xelsis 15 meleg ital elkészítésére képes, vagyis garantáltan mindenki igényeit kiszolgálja.

És itt jön a képbe a szabadság – és vele a lehetőségek. Bár reggel mindannyian automatikus mozdulattal készítjük el hosszú kávénkat vagy eszpresszónkat, bizonyára vannak napok, amik jobban indulnának egy kis önjutalmazással. Furcsa, de valóban szabadságot érez az ember, ha a nap bármelyik szakában a kávégép előtt állva nemcsak két, maximum három kávé közül dönthet, de elkészíthet egy latte macchiatót, egy café au lait-t vagy egy flat white-ot is. Kicsit minden kávézás kalanddá válik, hiszen kibővül a nap egy egyszerű gasztronómiai szertartása: akár minden nap más specialitást próbálhatunk ki, vagy egy nehéz napot könnyen, egy gombnyomással dobhatunk fel olyan kávéval, amit még vagy nem kóstoltunk, vagy csak kávéházakban találkozunk vele, vagy pedig ismerjük, de nincs időnk arra, hogy perceken át játsszunk a hozzávalókkal. Most minden egy gombnyomásról szól.

És ez még nem minden! Az igazi okosság csak most jön. A beépített Americano. A Coffee Equalizer  segítségével minden egyes kávécsodát valóban testre szabhatunk, kedvtől, ízléstől és akár napszaktól függően. Beállíthatjuk a kávé erősségét, mennyiségét, hőmérsékletét és ízét, a tejhab mennyiségét és térfogatát, sőt, a kávé és a tej sorrendjét is. Vagyis ha reggel egy jó erős eszpresszóra vágyunk, az erősséget feltekerhetjük a maximumra, ám ha kicsit hűvösebben szeretjük az italt, a hőmérsékletet alacsonyabbra állíthatjuk. A délutáni latte machhiatónál alacsonyabbra állíthatjuk az erősséget, erősebbre az ízét és magasra a hőmérsékletét. A késő délutáni flat white-ot és cappuccinót pedig úgy állíthatjuk be, hogy az gyenge legyen és finom ízhatású, de a hab legyen magas és nagy térfogatú, hogy a kényeztetés kerüljön előtérbe.

Philips Saeco

Így lesz cappuccino és cappuccino között is őrületes különbség. És így tudjuk a másik álmainak cappuccinóját akár néhány kérdéssel és egy-két koppintással megoldani.

Ha pedig már az összes kávéfajtánál megtaláltuk a tökéletes beállításokat, azokat könnyen el is menthetjük saját profilunkhoz – ahogy a környezetünkben élők vagy dolgozók is. Ezzel a funkcióval mellesleg tökéletes kollégákká, vendéglátókká, barátokká és élettársakká válhatunk: hiszen elég megkeresni a kiszolgált személy profilját és kiválasztani az általa kért kávét, ami máris úgy készül, ahogy az illető azt előzőleg beállította.

Persze az sem mindegy, miből készül a kávé. A kávézás tud művészet is lenni, ez talán ma már Magyarországon is közismert tény, miután annyi újhullámos kávézó nyílt. Megtanulhattuk, hogy más íz születik egy argentin, egy etióp és egy brazíliai kávébabból, nem is szólva arról, hogy ezek között a kávébabok között is mennyi különbség adódhat ültetvény és eljárás szerint.

Szerencsére mivel ezek a kávébabok külön is kaphatók és haza is vihetők, ma már minden esélyünk megvan arra, hogy mi magunk is csodát műveljünk otthon. Ám ehhez kell egy jó gép is. A Phillips Saeco Xelsisszel pedig már itt is vannak újabb lehetőségeink, hiszen a 100%-ban kerámiából készült őrlőbetéteket mi magunk állíthatjuk be, így megadva magunknak az esélyt, hogy kísérletezzünk a különböző kávébabokkal. Ha pedig megtaláltuk a tökéletes megoldást (és ezzel együtt beállítást), az élmény garantáltan ugyanaz marad. A minőségi őrlőbetétek 20.000 kávé erejéig biztosítják az állandó minőséget.

A Humen Media irodájába is érkezett egy Philips Saeco, aminek teszteléséről videót is készítettünk, kis Humen-történelemmel habosítva. Ha érdekel mitől okos egy kávégép és hogy miért szerettünk bele fél perc alatt, illetve kíváncsi vagy a kedvenc címlapjainkra is, akkor klikk ide:

Ha pedig már tudunk játszani az eszpresszó hőmérsékletével, miért ne játszhatnánk magával az eszpresszóval is? Mutatunk végezetül három receptet, amikkel egy eszpresszóból gasztronómiai csoda lesz.

Kókuszos jegeskávé

A kókusz rajongói imádni fogják, de valójában mindenki kedvence lehet, aki szereti a különleges ízeket és nem tud nemet mondani a jegeskávéra.

Hozzávalók:

 • 1 eszpresszó kávé
 • Fél csésze tej
 • Fél csésze kókusztej
 • 2 teáskanál vanília vagy kókuszszirup
 • 2 csésze jég

Elkészítése:

Keverjük össze az eszpresszót a sziruppal, majd öntsük rá a pohárba helyezett egy csészényi kávéra. Keverjük össze a kétfajta tejet, és a maradék jéggel együtt öntsük a pohárba. Lassan, hogy szépen rétegződjön!

Mentolos mokka frappé

Mentol és kávé együtt? Miért ne? Ha kellően bátor vagy a különleges ízkombinációkhoz és szeretsz kísérletezgetni a gasztronómiában, ez a kávékülönlegesség instant kedvenced lesz!

Hozzávalók:

 • 1 hideg presszókávé
 • 1 gombóc vaníliafagylalt
 • Másfél bögre jégkocka
 • Fél csésze tej
 • 2 evőkanál mentolos kávészirup

Elkészítés:

Egy turmix- vagy smoothie-gépbe töltsük bele a hozzávalókat, majd hagyjuk addig dolgozni a gépet, míg a jég kásássá nem válik. A tetejére tehetünk még tejszínt és akár egy kis étcsoki-darát is.

 

Mogyorós frappé

Ezt a kávét nem diétázóknak találták ki, bár azzal mindig védekezhetsz, hogy van benne mogyoró, ami ugye egészséges.

Hozzávalók:

 • 1 csésze presszókávé
 • Néhány szem mogyoró
 • Étcsoki-darabok
 • 2 gombóc csokoládéfagylalt
 • 1 csésze tej
 • 1 teáskanálnyi vanília-kivonat
 • 3 teáskanálnyi méz

Elkészítés:

Egy turmix- vagy smoothie-gépben daráljuk le a mogyorót, majd tegyük hozzá a többi hozzávalót. Alaposan turmixoljuk össze, míg homogén nem lesz, majd öntsük ki egy nagyobb pohárba. A tetejére mehet egy kis tejszín, ha még édesebben szereted.

Kanicsár Ádám András

Instagram: @kanicsar

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin