Nagyvilág

Először mesélt róla a profi rögbijátékos, hogyan zsarolták HIV-státuszával

Gareth Thomas, a walesi nemzeti rögbiválogatott volt csapatkapitánya 2019-ben Twitter-üzenetben tárta fel, hogy HIV-vel él. A 47 éves férfi 2009 decemberében coming outolt melegként, a The Independent a következő évben az Egyesült Királyság legbefolyásosabb meleg férfijává választotta. A profi sporttól 2011-ben vonult vissza.

A két évvel ezelőtti videóban őszintén mesélt HIV-státuszáról és utalt rá, hogy nem önszántából osztja meg a nyilvánossággal, hanem mások helyezték nagy nyomás alá. “Szeretném megosztani veletek a titkomat. Ez ugyanis az enyém és nem azoké, akik pokollá akarják tenni az életemet és előttem mondanák el. Hiszek neked és bízom benned. HIV-vel élek” – mondta akkor.

 

Gareth Thomas

 

Néhány nappal ezelőtt a Chris Evans Breakfast Showban bővebben is kifejtette, mit kellett átélnie. „Egy idő után elviselhetetlenné vált, hogy HIV-vel élek és mindenki elől titkolnom kell, úgyhogy eldöntöttem, hogy megbízok néhány emberben. Azt reméltem, hogy támogatnak majd és átsegítenek a nehézségeken.

Rá kellett jönnöm, hogy ha olyasmit osztasz meg az emberekkel, ami szeretnéd, hogy titok maradjon, a tulajdonukká válsz és akár tetszik, akár nem, vannak olyanok, akik ezt kihasználják. Volt, aki igyekezett pénzt kisajtolni belőlem, előbújtatni, a média erejét kihasználni.

Gareth azonban nem hagyta magát. „Elhatároztam, hogy én vagyok a saját életem irányítója” – ez pedig hatalmas szabadságérzetet adott számára. Előtte ugyanis hosszú ideje rettegett. „Minden alkalommal, amikor egy autó elhaladt a ház előtt, vagy valaki kopogott az ajtón, kővé dermedtem, attól félve, hogy épp most fotóznak le, vagy épp most érkeztek meg, hogy közöljék, megjelenik a sajtóban, hogy HIV-pozitív vagyok.

A showban arról is mesélt, hogy coming outja óta kizárólag támogató szavakat kapott, a korábbi félelmei teljesen alaptalannak bizonyultak. Az eltelt időszakban rengeteget tett a HIV-vel kapcsolatos stigma leküzdéséért, több kampányban is részt vesz.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin