Nagyvilág

Először mérték, hány azonos nemű pár házasodott Ausztráliában

13 évnyi közéleti vita és egy, az országot alaposan megosztó népszavazás után 2017 decemberében az ausztrál törvényhozás utat nyitott az azonos nemű párok házassága előtt. Az első esküvőre néhány nappal később sor is került, bár a showt a nagymama beszólása vitte el.

Arról azonban mostanáig nem voltak adatok, hogy az elmúlt öt évben pontosan hány azonos nemű pár házasodott össze a kontinensnyi országban. Az Ausztrál Statisztikai Hivatal (ABS) azonban végre közzétette a 2021-es népszámlálás első eredményeit, amelyből kiderül, hogy 2017 óta 23 914 házasság köttetett azonos nemű párok között.

LMBTQ-szervezetek azonban felhívják rá a figyelmet, hogy ez nagyjából minden adat, amire az ausztrálok számíthatnak az LMBTQ-népességgel kapcsolatban. A népszámlálás során ugyanis nem kérdezték meg a lakosokat a nemi identitásukról és szexuális irányultságukról.

Mindez az előző, Scott Morrison vezette kormány döntésének következménye volt, amely nem volt hajlandó tudomást venni az LMBTQ-szervezetek kéréséről, hogy ezzel kapcsolatos kérdések is kerüljenek fel a listára. A civil szervezetek bíznak benne, hogy 2026-ban, a következő népszámláláskor mindez változni fog, követve az Egyesült Királyság, Új-Zéland és Kanada példáját.

Amíg nem számolnak meg minket, láthatatlanok maradunk” – kommentálta Anna Brown, az Equality Australia igazgatója.

Többek között a nem házasságban élő azonos nemű párokról sincs információ – ellentétben a korábbi népszámlálásokkal. Az 1996-os népszámlálás több mint 10 000 azonos nemű párt regisztrált; ez volt az első alkalom, hogy az azonos neműek kapcsolatainak számát számba vették. A 2016-os népszámlálás idejére ez a szám 46 800 azonos nemű párra nőtt.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin