Nagyvilág

Először fogadhatott örökbe gyermeket azonos nemű pár Tajvanon

 

Tajvanon azonos nemű házaspár első alkalommal fogadhatott örökbe olyan gyermeket, aki egyiküknek sem vér szerinti rokona. Ezt csak úgy tudták elérni, hogy a bíróságon támadták meg a helyi jogszabályokat, számol be róla a Guardian.

A sajtó élénk érdeklődése közepette a házaspár, Wang Chen-wei és Chen Chun-ju a kislányuk társaságában a tajpeji anyakönyvi hivatalban írták alá az örökbefogadási iratokat. A hosszas jogi küzdelemről szólva elmondták, jobban örültek volna, ha az eljárás az ő esetükben is ugyanolyan természetes lehetett volna, mint a többi pár esetében.

 

一起見證!
全台第一對同志無血緣家庭登記 ❤️🧡💛💚💙💜

更多視角可以看大平台 IG:@equallove.tw

Közzétette: 彩虹平權大平台 – 2022. január 12., szerda

 

Tajvanon 2019-ben valósult meg a házassági egyenlőség, ezzel Ázsiában elsőként itt köthetnek házasságot az azonos nemű párok. Ugyanakkor nem szűnt meg automatikusan az összes jogi egyenlőtlenség – az örökbefogadás kérdésében például a közös örökbefogadásra akkor van lehetőség, ha a gyermeket a pár egyik tagjához vérségi kötelék fűzi. Ilyen megkötés nincs a többi pár esetében, egyedülállók vagy heteroszexuális házaspárok számára elérhető az örökbefogadás.

“Az örökbefogadásra készülő azonos nemű családok kénytelenek választani a gyermekek és a házastársak, valamint az örökbefogadás és a házasság között” – írta Chen és Wang a Facebook-oldalukon nem sokkal az örökbefogadási papírok aláírása után.

Mindezt saját tapasztalatból is tudják. A pár több mint 16 éve van együtt, és közösen vágtak bele az örökbefogadásba. Elhalasztották a házasságkötésüket, hogy Wang befejezhesse a kislányuk örökbefogadását, majd bíróságra vitték az ügyet, hogy Chent is ismerjék el szülőként. December 25-én a kaohsziungi bíróság úgy döntött, hogy egy gyermeket nem érhet hátrányos megkülönböztetés az őt örökbefogadó házaspár jogi státusza miatt. Az ítélet lehetővé tette Chen számára, hogy Wang mellett ő is szülőként legyen bejegyezve.

 

 

Chu Chiajong, a tajvani LMBT Family Rights Advocacy szervezet igazgatója szerint ez bátor döntés volt, mivel a bíró úgy ítélte meg, hogy a gyermek érdeke a legfontosabb, amit az szolgál, ha a két szülő a törvény szerint egyenlőnek tekinthető. „Végre valaki elismerte, hogy az egész a gyermek érdekeiről szól, nem csak egy LMBTQ pár jogairól” – mondta Chu. Bár az ügy reményt adhat a családalapításban reménykedő azonos nemű pároknak, az ítélet nem teremt precedenst, az csak az adott ügyre vonatkozik. Chu szerint ezért továbbra is szükség van jogi változtatásra. A megoldás azonban egyszerű, tette hozzá: „Csak egyetlen szót kell kijavítani az azonos neműek házasságáról szóló törvényben, kizárólag a „vérségi” szót. Ha megszabadulnánk ettől, az lehetővé tenné az LMBTQ párok számára az örökbefogadást”.

A kérdés rendezésére egy parlamenti képviselő, Fan Yun már beadott egy törvényjavaslatot, de az több mint egy éve elakadt a tajvani parlamentben. A képviselő csütörtökön arról beszélt a médiának, csak arra várnak, hogy az igazságügyi minisztérium végre előterjessze a javaslatot.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin