Sport

Először állt pályára kizárólag transz férfiakból álló focicsapat Európában

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TRUK United FC (@trukunitedfc)

 

Március 31-én volt a transznemű láthatóság napja, ezt pedig különleges eseménnyel ünnepelték Londonban. Barátságos focimérkőzés zajlott a Dulwich Hamlet FC támogatói és a TRUK United FC focicsapata között – a mérkőzés különlegességét az adta, hogy ez utóbbit kizárólag transz férfiak alkották.

Arthur Webber csapatkapitány gyerekkora óta focizik, édesanyja pedig még viccelődni is szokott azzal, hogy ez biztosan az apja hatása, aki még csecsemőként végignézte vele az 1998-as világbajnokságot. „A kertben fociztam vele, mielőtt 7 éves koromban csatlakoztam egy csapathoz, és azért egy fiúcsapathoz, mert apám ismerte az edzőt, és tudta, hogy határozottan elutasítanám, hogy egy lánycsapatban játsszak” – mesélte korábban Webber egy interjúban. Ez működött a középiskoláig, ott azonban Webber szerint már mindent élesen elkülönítettek a nemek szerint, így egy női csapatban még játszott néhány évig, mielőtt felismerte a transzneműségét. Ekkor úgy érezte, hogy a sport így nem fog menni, ezért felhagyott a focival, és csak akkor kezdte újra, amikor tavaly Londonba költözött.

 

 

Hasonló élményekről számolt be a csapat másik tagja, Harry Nicholas is a Twitteren, ő azt írta, sokan közülük iskoláskoruk óta már nem sportoltak.

Webber is tapasztalta azt a kirekesztést és diszkriminációt, amellyel a transznemű emberek szembesülnek a sportban, így ő is tartott attól, hogy újra focizni kezdjen. Szerinte segített volna, ha akár csak egyetlen másik transz férfi focistát is ismert volna, ezért most csapatával abban bíznak, kiállásukkal a fiatalok láthatják, a pályán is megteremthető egy összetartó és befogadó közösség.

A sorozatszínész Ash Palmisciano, aki maga is csatlakozott játékosként a meccshez, arról beszélt, hogy a transz identitását elfogadó, támogató csapat felbecsülhetetlen értékű számára, mert ez az, ami hiányzott neki, amikor felnőtt.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ash Palmisciano (@ash.p.x)

 

Lucy Clark, az Egyesült Királyság első transznemű focibírója és egyben a TRUK United FC alapítója azt reméli, a mérkőzés után több transz férfi érzi majd úgy, hogy ő is focizhat. Webber szerint ez akár olyan ligában is történhetne, amelyben csak transznemű sportolók játszanak. A tegnapi meccset végül 8:1-re a Dulwich nyerte.

Tavaly már rendeztek egy hasonló mérkőzést, akkor a Dulwich Hamlet FC női focicsapata ellen a TRUK United FC transznemű nőkből álló csapata állt pályára, akik idén március 31-én szintén újra megmérkőztek egymással.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin