Nagyvilág

Egyre több japán női egyetem fogad transznemű diákokat

Japán Női Egyetem
Sokszínűséggel kapcsolatos tréninget tartanak a munkatársaknak a Japán Női Egyetemen. /Fotó: Japán Női Egyetem

 

Japánban sokak által üdvözölt változások mennek végbe az LMBTQ-jogok terén. Egyre több női egyetem (ahová csak nők járnak) döntött úgy az utóbbi időben, hogy transznemű női hallgatókat is fogad. Az állami fenntartású tokiói Ocsanomizu Egyetem, a Narai Női Egyetem, valamint a magán finanszírozású Mijagi Gakuin Női Egyetem már lehetővé tette a transznemű hallgatók felvételét. A legnagyobb és legrégebbi női magánegyetem, a Japán Női Egyetem pedig a 2024-es tanévtől vezeti be a lehetőséget.

A Japán Női Egyetem döntése mögött egy 2015-ös felvételi kérelem áll, melyet egy transz lány gyámja nyújtott be az egyetem alá tartozó csúgakkó (alsó-középiskola) vezetéséhez. Ojama Szatoko, az egyetem Integrált Művészeti és Társadalomtudományi Karának professzora szerint „a múltban lehet, hogy azonnal elutasítottuk volna. Most azonban lehetőségünk nyílt rá, hogy az intézmény egésze előtt álló kihívásként foglalkozzunk a kérdéssel, közben figyelembe vegyük a sokszínűséget elismerő társadalmi légkört, és elgondolkodjunk azon, hogy miként is kezeljük ezt a témát”.

A transznemű hallgatók felvételét lehetővé tevő felvételi politika kialakítása azonban nem volt egyszerű. 2018-ban kezdődtek a viták a konszenzus kialakítása érdekében, és először a 2020-as akadémiai évvel kívánták bevezetni. Az egyetem vezetősége és tanári kara azonban úgy ítélte meg, hogy korai lenne. Ehelyett arra fókuszáltak, hogy megteremtsék a megfelelő környezetet. Idén júniusban jelentették be, hogy „olyan női egyetemmé szeretnének válni, ahol sokféle nő tanulhat együtt.”

Az egyetem jelenleg a tanári kar és a személyzet felkészítésére, oktatására koncentrál, valamint az intézményen belüli szemléletváltásra törekszik. 2024 egyébként az az év lesz, amikor az alsó-középiskola iránt érdeklődő transznemű diáklány eléri az egyetemi felvételi kort.

A Narai Női Egyetemen hasonlóképpen zajlott a folyamat. Mivel több diák is kifejezte, hogy aggódnak, hátha olyat mondanak, vagy tesznek, amivel transznemű társaikat megbánthatják, az iskola kidolgozott egy alapos felkészítő tréninget. Tájékoztatták a szülőket és a diákokat is, kérdéseikre válaszoltak. Egy konzultációs rendszert is felállítottak.

Nisimura Szatomi, az egyetem alelnöke így nyilatkozott: „Nemzeti egyetemként diszkrimináció nélkül szeretnénk oktatást nyújtani. Ha a jövőben több olyan egyetem is lesz, amely transznemű nőket fogad, szeretnénk precedensként a szükséges információkat átnyújtani nekik. Reméljük, hogy ez majd egy olyan társadalomhoz vezet, ahol a transznemű hallgatók felvétele olyannyira természetes, hogy már nem lesz külön kiemelt téma”.

Japánban az LMBTQ-közösségek jogai terén ugyan történt előrehaladás, a szigetország azonban továbbra sem ismeri el például az azonos neműek házasságát. Nemrég egy transznemű nő szülői jogait is elvették.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin