Hírek

Elkülönítik az LMBT menekülteket, miután megtámadták őket

A sértettek elmondása szerint többüket leköpték és fizikailag bántalmaztak menekülttársaik. Hogy pontosan hány esetben történhetett meg hasonló, az valószínűleg nagyon nehezen fog felszínre kerülni, mivel a legtöbben félnek vagy nem tudják, honnan kaphatnának segítséget.

Szíriaiak az amszterdami pride-on. Fotó: ANP/Jerry Lampen
Szíriaiak az amszterdami pride-on. Fotó: ANP/Jerry Lampen

Amszterdam városa úgy döntött, elkülönített lakóhelyet biztosít a leszbikus, a meleg, a biszexuális és a transznemű menekülteknek, miután többször is támadások érték őket társaik részéről. „Az LMBT személyek különösen nagy veszélyeknek vannak kitéve, ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy egy biztonságos környezetben újra magukra találhassanak” – mondta Simone Kukenheim önkormányzati képviselő.

Októberben egy COC nevű érdekvédelmi csoport nyílt levelet nyújtott be a bevándorlásügyi minisztériumhoz az incidensekről, azonban akkor nem volt foganatja a dolognak: Klaas Dijkhoff nemzetbiztonsági államtitkár és bevándorlásügyi miniszter azt nyiltakozta, hogy azért nem akarja elkülöníteni az LMBT menekülteket, mert az stigmatizáló lenne rájuk nézve.

Klaas Dijkhoff. Fotó: ANP
Klaas Dijkhoff. Fotó: ANP

A hollandok azonban nem számoltak azzal, hogy a szeparáció elsősorban egy nyitott társadalomban járhat olyan következményekkel, mint amiktől Dijkhoff tartott. A többségében muszlim vallású közel-keleti menekültek között azonban nagyon sok olyan akad, aki ugyan nem feltétlenül szélsőséges fanatikus, de a homoszexualitást nagy valószínűséggel keményen elítéli.

Első körben öt menekültet – három szíriai, egy iráni és egy iraki férfit – kültöztettek új otthonba. Philip Tejsma, a fent említett COC nevű csoport képviselője szerint legtöbbjük már a szobájából sem mert kilépni, annyira rettegtek a következményektől. Az elkövetkező napokban az Üdvhadsereg és egy helyi, menedéket biztosító szervezet összefogásának köszönhetően további négy férfi költözhet át új, biztonságos otthonába.

Az LMBT menekültek különösen nehéz helyzetben vannak, hiszen ők többszörös életveszélynek voltak kitéve hazájukban szexuális orientációjuk miatt – Kanada új miniszterelnöke nemrég arról nyilatkozott, hogy országában szívesen fogadják az LMBT közösség veszélyeztetett tagjait.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin