Itthon

Elhunyt Zsazsa Tax

 

Elhunyt Zsazsa Tax (polgári nevén Nyíri Dániel), a nyolcvanas-kilencvenes évek transzvesztita szcénájának legendás alakja.

Zsazsa neve nemcsak a korabeli melegbárok közönsége előtt volt ismert, a kilencvenes években rendszeresen szerepelt televíziós műsorokban is. Az 1995 szeptemberében megnyílt Angyal bár saját, exkluzív társulatának tagja volt, később a korszak legismertebb transzvesztita előadóművészeihez hasonlóan rendszeresen fellépett a Belgrád rakparton működő Capellában.

Ő volt az egyik első a magyar transzvesztita előadók közül, akit tévébe hívtak. Kepes András 1997-ben az MTV-n futó Apropó című műsorát teljes egészében Zsazsa Tax portréjának szánta. A hazai médiában nagy lépésnek számított, amikor a rádiókban és a televíziókban önálló műsorokat kaphatott az LMBTQ téma, ahol a közösség tagjai szerkesztették, készítették az adásokat. A sort a Tilos Rádió nyitotta meg, amelyben Zsazsa Tax kapott műsort.

Közvetlen személyiségével és humorával mindenki szívébe belopta magát. Az ezredfordulón nyugdíjazta transzvesztita alteregóját, az elmúlt húsz évben csendesen, visszavonultan élt.

Zsazsa az internet előtti időszakban számított az egyik legismertebb transzvesztita előadónak, így a digitális térben az érdeklődők és rajongói sajnos alig találkozhatnak már vele.

 

 

Lady Dömper a lapunknak tavaly adott interjúban mesélt róla, hogy ő művésznevét Zsazsa Taxnak köszönheti:

 

„Zsazsa Tax kolléganőm adta. Nem akartam női neveket, mint például Fifi, Mimi, Lulu, amik akkor külföldön menők voltak. Sokáig Zoliként léptem fel, de amikor a Capellában állandó státuszba kerültem, Zsazsa mondta, hogy muszáj egy nevet választanom. Két ajánlatot tett: a Lady Dömpert és a Miss Dzsipet, amit nemcsak most nem tudok normálisan kimondani, akkor sem tudtam. (nevet) A Lady Dömper telitalálat volt, Zsazsa nagyon jól megérezte a személyiségemet. Dömper is vagyok, de a színpadon Lady is. Nagyon jól meg lehet jegyezni ezt a nevet.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin