Lifestyle

Mary N – A Mammut kávézójától a saját YouTube-csatornáig

A Herstory elmúlt egy éve a drag múltjának és jelenének megismeréséről, az úttörők és mindazok bemutatásáról szólt, akikkel a világ java részén összekötik e sokáig perifériára szorított művészeti ágat. De mi a helyzet a magyar drag queenekkel, transzvesztita előadókkal? Legfőbb ideje róluk mesélni!  

Kézenfekvőnek tűnt a lehetőség, hogy először Mary N-nel, civil nevén Dáviddal beszélgessek szenvedélyéről. Néhány héttel ezelőtt ugyanis a Phoenix Bar színpadán láttam, és elemi hatást gyakorolt rám (na meg a teljes közönségre), úgyhogy hamar elhatároztam, szeretném jobban megismerni. Találkozásunkkor aztán gondban is voltam, vajon hogyan definiálja, amit csinál. „Sohasem neveztem magam drag queennek. Számukra mindegy, férfinak vagy nőnek látszódnak-e.” Ő ehelyett mindig nőimitátornak vallotta magát.

Bár a „mindig” erős kifejezés, tinédzserkora végéig nem is tudott erről a világról. Először egy barátnője vitte le a Capellába, ott látta fellépni Novák Angélát és Daisy Parkert. Számára ők jelentették az első ihletet, ekkor döntötte el, hogy ezt akarja csinálni. „Nem volt YouTube, nem volt RuPaul’s Drag Race. El sem tudtuk képzelni, hogy leülünk egy videó elé és megtanulunk sminkelni.” A nagyok közül Zsófi és Nicole is a szárnyai alá vette. Előbbitől a Mary N nevet kapta, utóbbi sminkelni tanította. „Volt, hogy a Mammutban beültünk egy kávézóba és lerajzolta nekem, mit hogyan kell festeni.” Ekkor már tudta, hogy a smink végigkíséri majd az életét.

 

 

Még a tizennyolcat sem töltötte be, amikor már színpadon szerepelt. A Capella jelentette az első állomást, egy tehetségkutatón és egy szépségversenyen is részt vett. Az őstehetség hamar utat tört, mindkettőt megnyerte, majd fél éven át rendszeres fellépő volt a Belgrád rakparton. Aztán egy „nagy robbanás” keretében lehetősége nyílt az Alteregóban is megvetni a lábát, miután a tulajdonos castingot hirdetett. Smink, paróka, kosztüm és egy szám a színpadon, amit szállítani kellett – hármójukat választották ki és miután egyikük inkább fiú táncosként szeretett volna csatlakozni, barátjával, Brittany-vel lettek a Transzvarieté állandó tagjai.

A klub második születésnapjáig maradt, majd visszatért a bölcsőhöz, a Capellához, ahol heti hat napot biztosítottak számára. Akkoriban kizárólag ebből tartotta fenn magát és a folyamatos éjszakai élet mellett haladt előre tanulmányaiban. A következő évek aztán több változást is magukkal hoztak. Fél évre kipróbálta magát a Baross utcai Adoniszban, majd megkeresték a szegedi Not Caféból (később Experience), ahol egy fellépés után a tulajdonos felajánlotta, hogy maradjon állandó fellépőként. Dávid úgy volt vele, hogy mit veszíthet? Szegedre költözött és egyszerűen imádta. „Más a mentalitás, nincs akkora pörgés. Kicsit le tudtam nyugodni” – idézi fel. A hely nem volt nagy, két terem és egy kis színpad, azonban közönség mindig volt. Mellette egy hajón is vállalt munkát, ahol néha rendeztek transzvesztita show-kat. Kérdésemre, volt-e valaha negatív tapasztalata, határozott nemmel felel: Szegedet a mai napig az egyik legélhetőbb magyar városnak tartja, ahol a meleg és a heteró közönség egyaránt imádta.

A Tisza-parti kitérőt követően ismét a Capellába tért vissza, de ekkor már más munkája is volt. Eredetileg közgazdász végzettséggel rendelkezik, ám ezt a területet mindig is nagyon száraznak találta. Így nyitott a szépségipar felé, amely szenvedélyének köszönhetően egyébként sem volt ismeretlen terep számára. És bár imádta a színpadot, volt egy pont, amikor besokallt és azt mondta, köszöni szépen, de neki egyelőre elég. „20 évesen az ember még elbohóckodik, de idősebben már biztosabb hátteret akartam magam mögé, amit kizárólag ebből nem tudtam volna megteremteni.” A maga előtt látott negatív példákat is intő jelnek tekintette: drog, alkohol, és a már-már függőségszerű vágy a színpad iránt. „Vannak, akik egész egyszerűen belebetegszenek, ha nem léphetnek fel. Szerintem azonban el kell tudni fogadni, hogy egyszer mindennek vége, és tudni kell méltósággal kiszállni. Ha nem tudsz, azzal saját magadat alázod meg.

Mary N közel három év kihagyás után, 2018 augusztusában tért vissza a budapesti meleg éjszakába. A No Limit bárban lett állandó tag, heti két alkalommal adott műsort. Általában nem előre koreografált számokkal dolgozott, nem tudott ugyanis úgy táncokat betanulni másokkal, hogy az jól nézzen ki. „Azzal tudok kitűnni, hogy nagyon szép és nőies vagyok.” Ahogy háttértáncosai mondogatták: „a fejed elviszi”, és elegendő, ha csak áll középen. Aki látja és szóba elegyedik vele, közvetlen, könnyen barátkozó embernek ismeri meg. „Nem attól voltak vendégeim, hogy sztár voltam, hanem mert bárkivel tudtam három mondatot váltani.

 

 

 

Tény, hogy ettől függetlenül mára a színpad ismét kicsit háttérbe szorult. Azzal, hogy „elcsíptem” a Phoenix Barban, óriási mázlim volt, mert ma már csak alkalmanként vállal fellépést. Néhány hónappal ezelőtt Kikerázlak címen elindította saját YouTube-csatornáját, amelyben olyan ikonikus nők bőrébe bújt már, mint Cher, Britney Spears, vagy éppen Tóth Gabi. A csatornára komoly lehetőségként tekint. „Sokan csinálnak videót terméktesztelésről, sminkről. Fél órán keresztül beszélnek egy palettáról a kamera előtt, de ebben nem látom a plusz izgalmat, nincs mögötte különösebb tudás.

Szerinte azonban az átalakulás – mindegy, hogy nőből férfivá, vagy férfiból nővé – minden embert érdekel, már csak azért is belepörgetnek a felvételbe, hogy lássák, mi a végeredmény. Először saját magából hozza ki minél jobban a karaktert („vagy igényesen, vagy sehogy” – hangzik a mottó), de későbbi terveiben szerepel vendégek hívása is, hogy kicsit talk show és smink az egyben érzete legyen a produkciónak, mert az emberek szeretnek beszélni, pletykálni, neki pedig különösen könnyen megnyílnak.

Mit szól mindehhez a közvetlen környezete? Az anyukája folyamatosan nyomon követi, ő fia legnagyobb kritikusa. Az ismerkedés már más tészta, szenvedélye nem mindig könnyítette meg a dolgokat, de úgy volt vele, hogy ha valakinek igazán kell, akkor így is kelleni fog. Volt egy ötéves kapcsolata, párját eleve úgy ismerte meg, hogy éppen be volt öltözve. „A melegek rosszindulatúak, könnyen akasztanak jelzőket bárkire. Sokáig nem volt platform, ahol láthatták volna, hogyan is működik valójában a nőimitáció. Aki kicsit is korlátolt volt, simán hihette azt, hogy a transzvesztiták otthon is így élnek.

Dávid a hétköznapokban sminkesként és műkörmösként dolgozik. „Igazából mindenhez értek, de erről van papírom” – foglalja össze frappánsan. „Szeretem látni, ahogy az emberek magukra néznek, és nem hisznek a szemüknek” – egy olyan világban, ahol egyre kevesebb az őszinte emberi megnyilvánulás, az őszinte öröm eme rövid pillanatai azok, amikért számára megéri minden sminkeléssel töltött idő.

Mary N, azaz Dávid Instagram-oldala: @nagy_davee

YouTube-oldala: Kikerázlak

Waliduda Dániel

Instagram: @waliduda

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin