Nagyvilág

Elbukott Olaszországban a javaslat, ami szigorúbban büntette volna az LMBTQ-közösség és nők elleni erőszakot

Elbukott az olasz szenátusban az a törvényjavaslat, amely amely gyűlölet-bűncselekménnyé tette volna az LMBTQ közösség tagjai, a fogyatékkal élők és a nők elleni erőszakot. A tervezetet az alsóház korábban már megszavazta, a felsőházban azonban 151-131 arányban a nemek kerültek többségbe.

A jogszabályra egyrészt azért lett volna szükség, mert az elmúlt időszakban megszaporodtak az LMBTQ-közösség tagjaival szemben elkövetett bűncselekmények, amelyeket az áldozatoknak kifejezetten szexuális orientációjuk, vagy nemi identitásuk miatt kellett elszenvedniük. Másrészt Olaszországban a mai napig nincs olyan törvény, amely az LMBTQ-közösség tagjai ellen elkövetett bűncselekményeket gyűlöletbűncselekményként kezelné.

A tervezetet korábban a Vatikán is kritizálta, mivel szerintük a homofóbia és a transzfóbia ellen kezdeményezett javaslatok sértik a katolikusok véleményszabadságát. Az olasz törvényhozás évtizedek óta próbálkozik hasonló törvények elfogadásával, de katolikus és szélsőjobboldali csoportoknak mindig sikerül megakadályozniuk. A szélsőjobboldali politikusok ezúttal azzal is érveltek, hogy a törvény beengedte volna az iskolákba a „homoszexuális propagandát.”

A most elbukott javaslat akár négy év börtönbüntetéssel szankcionálta volna az erőszakos cselekményeket, emellett pedig a tervezet növelte volna a nők, melegekkel, transzneműekkel és fogyatékkal élőkkel szembeni diszkrimináció ellen küzdő szervezetek támogatását.

A Gaynet Roma LMBTQ-szervezet nyilatkozata szerint a szavazás egy pofonnal ér fel az olasz lakosság többsége számára.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin