Nagyvilág

Nem tetszik a Vatikánnak az olasz homofóbiaellenes törvénytervezet

A modernkori történelemben példa nélküli helyzet állt elő az Itáliai-félszigeten, miután a Vatikán nemtetszését fejezte ki egy elfogadásra váró olasz törvénytervezettel kapcsolatban. A szentszék államtitkársága a „gendertörvényként” ismert tervezet módosítását kérte, mivel szerintük a homofóbia és a transzfóbia ellen kezdeményezett javaslatok sértik a katolikusok véleményszabadságát.

A nemhez, szexuális orientációhoz, társadalmi nemhez köthető diszkrimináció és erőszak elleni fellépést szabályozó törvénytervezetet a kétkamarás olasz törvényhozás balközép többségű alsóháza november elején megszavazta. A törvényjavaslat jelenleg a szenátusi szavazás időpontjának kitűzésére vár.

 

Szivárványzászló az USA vatikáni nagykövetségén 2021 júniusában | Fotó: Twitter

 

A szóban fogó javaslat a büntetőtörvénykönyvnek a diszkriminációra vonatkozó részét akarja módosítani: a faji, a nemzetiségi és a vallási okokból eredő kirekesztést a biológiai nem, a társadalmi nem, a szexuális orientáció, valamint a testi és a szellemi fogyatékosság miatti diszkriminációval egészítenék ki súlyosbító körülményként.

Utóbbiak esetében diszkriminációra való felbujtás vagy hátrányos megkülönböztetés esetén másfél évig terjedő börtönt és hatezer euróig terjedő bírságot írnak elő. Hat hónaptól négy évig terjedő börtönbüntetés vár a fenti okokból erőszakra felbújtók vagy az azt elkövetők számára. Hasonlóképpen hat hónaptól négy év börtönt kockáztatnak a diszkriminációt vagy erőszakot hirdető szervezetek, mozgalmak tagjai.

A jogszabályt kezdeményező Alessandro Zan maga is az LMBTQ-közösség tagja. Javaslatai között szerepel egy nemzeti nap bevezetése a nemhez és a szexuális orientációhoz kötődő diszkrimináció és erőszak áldozatai számára.

A szentszéki feljegyzés szerint a törvénytervezet jelenlegi formája több ponton sérti az Olaszország és Vatikán Állam közötti bilaterális egyezményt: például nem menti fel a katolikus iskolákat a nemzeti nap megtartása alól.

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb