Nagyvilág

Homofób támadás után törvényt sürgetnek az olaszok

A római Valle Aurelia metróállomás / fotó: Sergio D’Afflitto, Wikipedia

 

Egy római támadás után olasz politikusok és aktivisták sürgetik annak a törvénynek az elfogadását, amely a gyűlölet-bűncselekmények közé sorolná az LMBTQ személyek elleni erőszakot.

Még februárban támadtak rá egy meleg párra a római Valle Aurelia metróállomáson, az esetről készült felvételeket pedig LMBTQ szerveztek közreműködésével bemutatták az olasz tévécsatornák. A Guardian beszámolója szerint a pár tagjai megcsókolták egymást az állomáson, mire egy férfi üvöltözni kezdett velük:

Mit műveltek? Nem szégyellitek magatokat?

 

Ezután a férfi a vágányokon átrohanva támadt, ütötte-rúgta az egyiküket.

Olaszországban régóta húzódik annak a törvényjavaslatnak az elfogadása, amely a nők, az LMBTQ emberek és a fogyatékossággal élők elleni gyűlölet-bűncselekményeket szankcionálná. A törvényhozás alsóházaként működik Képviselőház novemberben már megszavazta, annak ellenére, hogy a szélsőjobb és katolikus csoportok hónapok óta tüntettek az elfogadása ellen. Csakhogy a felsőházi szavazást hátráltatta a kormányváltás, valamint a Matteo Salvini által vezetett, szélsőjobboldali Liga szenátorainak ellenállása is.

A balközép Demokrata Párt (PD) szenátora, Alessandro Zan jegyzi a törvényjavaslatot, amely annak a hatályban lévő törvénynek a kiterjesztése, amely akár 18 hónapi börtönnel bünteti a rasszista erőszakot, gyűlöletkeltést és diszkriminációt. Zan szerint sürgősen el kell fogadni az új törvényt, amelyhez hasonló szinte az összes nyugati országban létezik.

Hozzátette, hogy a törvényjavaslatot támogatják a parlament két legnagyobb pártjához, a Demokrata Párthoz és az Öt Csillag Mozgalomhoz tartozó szenátorok, a Szabadok és Egyenlőek párt képviselői, valamint a Silvio Berlusconi által vezetett Forza Italia több szenátora is. Ugyanakkor a törvényt ellenző Liga rögtön azzal vádolta meg a többi pártot, hogy a homofób támadást politikai célokra használják fel.

Az olasz jogvédő szervezetek évente több száz gyűlölet-bűncselekményt rögzítenek, de közülük sok következmények nélkül marad. Bár Olaszországban 2016 óta köthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot az azonos nemű párok, az ország lemaradt az homofóbia- és transzfóbia-ellenes intézkedések megalkotásában az uniós partnereitől. A Guardian megjegyzi, hogy az elmúlt három évtizedben a különböző kormányok próbálkozásait eddig rendre elszabotálták, ráadásul mindenféle értelmes vitát megakadályozott a mindent átható macsó kultúra, a szélsőjobboldali pártok ügyködése, és a katolikus egyház.

Az olasz püspöki konferencia például a szenátusi jóváhagyásra váró törvényjavaslatról egyenesen azt mondta, hogy az „a szabadság halálát” jelentené.

Most ugyanakkor még a szélsőjobboldali Olaszország Fivérei nevű párt elnöke, Giorgia Meloni is elítélte a támadást, és az elkövető megbüntetését követelte. Amikor a Facebookon felháborodva megosztotta az esetről készült videót, azt írta:

„Ezek a képsorok méltatlanok egy civilizált országhoz.”

 

Róma polgármestere, Virginia Raggi a Twitteren azt írta, hogy minden hasonló eset elviselhetetlen sértés a városlakók számára:

„Az erőszak és a diszkrimináció minden formáját határozottan el kell ítélni.”

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb