Hírek

Eladta a Grindr randiappot a kínai tulajdonosa

 

A meleg randiappba még 2016-ban vásárolta be magát egy kínai vállalat, a szerencsejátékokkal fogalkozó Beijing Kunlun Tech Co Lt. (Mondjuk maga az ismerkedés a Grindr-ön is nagyjából egy szerencsejáték-fogadás esélyeihez hasonló időnként.) A négy évvel ezelőtti üzlet idején a részvények 60 százalékáért 93 millió amerikai dollárt fizettek, a fennmaradó részt pedig 2018-ban szerezték meg.

A West Hollywoodban bejegyzett vállalkozás így teljesen kínai kézbe került, ezért a tényért pedig nem lelkesedett különösebben az amerikai kormányzat. A külföldi befektetéseket felügyelő bizottság aggodalmait fogalmazta meg az ügylettel kapcsolatban, és bár ezeket nem részletezték a nyilvánosság felé, annyi később kiszivárgott, hogy fenntartásaik vannak a személyes adatok kezelésével. Még az a félelem is megjelent, hogy az érzékeny személyes adatokat megkaparintva a kínai titkosszolgálat akár befolyásos amerikai hivatalnokokat lenne képes zsarolni.

Ahogy arról a Financial Times beszámol, egyelőre megnyugodhatnak az amerikai szervek: az egyik legnagyobb mobilos szerencsejáték cégnek számító Kunlun pénteken megerősítette, hogy a Grindr 98,59 százalékát eladta az amerikai befektetők által tulajdonolt San Vicente Acquisition LLC nevű cégnek. A vételár pedig meglehetősen magas, az üzlet értéke 608 millió dollár, azaz több mint 180 milliárd forint volt.

Talán az alapító Joel Simkahi se gondolta volna, hogy ennyit fog érni a fekete-sárga appja, amikor 2009-ben pár ezer dollárból tető alá hozta a Grindr-t, ami szerte a világon melegek milliói számára változtatta meg a randizási szokásokat. (Annak lassan külön szakirodalma van, hogy egy a változás mennyire is volt pozitív.)

Miután a Kunlun bevásárolta magát, a Grindr-nek volt néhány izzasztó pillanata, a szövetségi nyomozástól kezdve a létszámleépítésekig a cégen belüli fejetlenségekig. A legnagyobb botrányt pedig az okozta, amikor az app kínai elnöke, Scott Chen azt találta írni egy Facebook posztban, hogy

„a házasságnak egy férfi és egy nő között kellene köttetnie”.

A Grindr céghálójába tartozó INTO online magazinban jelent meg először Chen kijelentése, ami érthető okokból óriási hullámokat kavart mind a cégen belül, mind a szélesebb nyilvánosságban, elvégre mégis csak a Grindr az egyik legnagyobb meleg márkanév a világon. A botrányt ráadásul a lehető legrosszabb módon kezelték, Chen szavainak nyilvánosságra hozása után két hónappal a magazin teljes stábját kirúgták.

Ha ez nem lett volna elég, az amerikai kormány is vizsgálódni kezdett, miután politikusok kétségbe vonták, helyesen kezeli-e a cég a felhasználók személyes adatait – beleértve a HIV státuszukat –, amikor azokat megosztják harmadik félnek számító cégekkel.

Bár a kínai tulajdonos most kiszáltt, a Reuters szerint az amerikai befektetőket takaró csoportban ott van az a James Lu, aki a kínai keresőóriás, a Baidu ügyvezető igazgatója volt korábban.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin