Hírek

Hivatalos: Boldogtalanná tesz a Grindr, ha túl sokat használod

A mobilalkalmazásokat monitorozó Time Well Spent szervezet felmérése szerint a Grindr vezeti azon appok listáját, amik boldogtalanná teszik felhasználóikat.

A kutatócéget a Google korábbi alkalmazottja, Tristan Harris alapította, és azt vizsgálják, a különböző appok milyen hatással vannak az emberekre – ezen belül pedig leginkább arra fókuszálnak, hogy a használatukkal kialakult függőség hogyan befolyásolja a felhasználók életminőségét.

A mostani eredményeket kétszázezer iPhone felhasználótól begyűjtött adatokból nyerték. A Grindr úgy került a legboldogtalanabb appok élére, hogy megdöbbentően sokan, felhasználóinak 77 százaléka mondta azt, boldogtalanná tette őket az app, aminek használatával napi szinten átlagosan 61 percet töltöttek.

 

 

A szintén randiapp Tinder is a negatív első tízbe került 56 százaléknyi boldogtalan felhasználóval. A széles körben használt közösségi médiás applikációk, mint a Facebook (64%), az Instagram (51%) és a Snapchat (50%) is az első tizenötös csoportban végeztek.

Kimutatásuk szerint a boldogtalanság foka függ az applikáció használatával töltött időtől is. Például a napi 40 percet Netflix-et nézők boldogabbak azoknál, mint akik napi 80 percet töltenek vele.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy biztosan jó úton járnak-e a kutatók, és nem arról van inkább szó, hogy eleve a boldogtalanabbak használják többször az alkalmazásokat, és nem az alkalmazás maga a kiváltó ok.

Mindenesetre tavaly augusztusban Harris a “Hogyan irányít naponta milliárdnyi elmét maroknyi technológiai cég?” címmel tartott előadást, és hát elég riasztó, amiket mond. És ha valaki ért hozzá, ő biztosan – a Google-nél a felhasználók gondolatainak etikus irányítása volt a feladata.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb