Hírek

Egy meleg fiú története, akinek szerelme bebörtönzése után menekülnie kellett Egyiptomból

A huszonegy éves egyetemistának egész életét hátra kellett hagynia, hogy megmenekülhessen, és újrakezdhessen egy távoli helyen, ahol bár minden bizonytalan, de mégis biztonságban lehet. A Gay Star News osztotta meg a fiatal pszichológiahallgató, Karim történetét, aki egy kis táskával a vállán hagyta el Egyiptomot, miután a rendőrség elkezdte börtönbe vetni az LMBTQ-közösség tagjait, beleértve a párját is.

Minden egy koncerten kezdődött Kairóban, ahol a közönség soraiban többen is lengették a szivárványzászlót, ám ezt a rendőrség nem tűrhette, és kicsapongás, szexuális devianciára való ösztönzés, valamint törvénytelen csoporthoz való csatlakozás vádjával legalább 84 embert letartóztattak. Az ítéletek hat hónaptól egészen hat évig tartó börtönbüntetéssel végződtek. Köztük volt Karim párja is, Omar.

 

 

Az LMBTQ közösségre szabott törvény, mellyel lehetővé tették a bebörtönzéseket, 2017-ben született meg. Ez a törvény már akkoriban kimondta, hogy mindenkit, akinek köze van a homoszexualitáshoz, és ezt ki is fejezi nyilvános vagy zárt helyen, börtönbüntetéssel kell sújtani. Pontosan ez várt Omarra és társaira is, éppen ezért Karim tudta jól, hogy nincs többé remény egy szebb jövőre Egyiptomban, ezért menekülnie kellett.

A huszonegy éves fiú először Kairóból Alexandriába repült a nagynénjéhez. Az első ott töltött hete azzal telt, hogy megpróbált állást találni egy hajón. Ez része volt Karim tervének, hogy majd azonnal elhagyhatja a fedélzetet, amint olyan helyen érnek partot, ahol az LMBTQ közösség biztonságban lehet. A probléma csupán az volt, hogy minderre novemberben került sor, amikor nem kapkodtak a hajón dolgozó munkások után. Tudta jól, hogy nem maradhat tovább nagynénjénél, aki talán gyanút fogna, és felvenné a kapcsolatot a fiú homofób családjával, elmesélve nekik a történteket.

Ekkor Karim gondolatban máris Izrael felé vette az irányt, ám az utazás megszervezése nem ment olyan könnyen, mint ahogyan azt remélte. Több névtelen profilt is készített a telefonján, idegen embereknek könyörögve azért, hogy segítsenek neki. Végül rátalált egy hatvanegy éves férfira a Twitteren, aki örömmel felajánlotta szolgálatait, és egy tízórás úton el akarta vinni a fiút Egyiptomból Izraelbe. Ehhez azonban újra át kellett haladniuk Kairón, azon a helyen, amelyet Karim mindenáron el szeretett volna felejteni.

 

 

Aggodalma, mint kiderült, nem volt oktalan, hiszen az ellenőrző pontok egyikén valóban megállították a rendőrök az autót, amelyben utaztak. Karim és megmentője azonban felkészültek az ilyesfajta helyzetekre, és a fiú már korábban elrejtőzött az autó csomagtartójában. Itt akár szomorú véget is érhetett volna Karim története, hiszen a rendőrség át akarta kutatni a csomagtartót, ám az idős férfi magabiztosan állította, hogy csupán egy pótkerék hever a kocsi hátuljában.

A kis híján kudarcba fulladt út végén Karim megérkezett Tel-Avivba, ahol egy bárban kezdett el dolgozni, és négy hónapig élhetett a főnöke lakásában. Nem telt el úgy nap, hogy közben ne várt volna valamiféle hírre a párjáról, de semmiféle információt nem tudott meg róla. Mint később kiderült, Omart összesen négy év börtönbüntetésre ítélték.

A bár után Karim végre hajóra szállhatott, ahol szintén vendéglátósként dolgozott. Amikor pedig a hajó elért Angliába, Karim menedékjogot kért.

„Úgy érzem, Omart elhallgattatták. Néha azt kívánom, bárcsak engem tartóztattak volna le. Omar tudná, hogy mit tegyen ebben a helyzetben, én viszont egyelőre nem látom, mit rejthet számomra a jövő. Mégis, talán életemben most először érzem magam biztonságban.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin