Nagyvilág

Egy ghánai jogalkotó szerint a melegek bebörtönzése nem célravezető

 

Ghána az afrikai kontinens egyik legszigorúbb LMBTQ-ellenes törvényét készül bevezetni, mely akár tíz éves börtönbüntetést is kiszabhat „LMBTQ propaganda” miatt – írja a Reuters.

Alexander Afenyo-Markin, a kormánypárt képviselője szerint azonban a törvényjavaslat módosításokra szorul. Szerinte a börtönbüntetés nem célravezető, és helyette inkább átnevelő terápiára kellene kötelezni a törvényt megsértőket, mert a szabadságvesztés csak „bátorítaná a szodómiát” a börtönökben.

A törvényjavaslatot keresztény, muszlim és hagyományos törzsi vezetők is támogatják és minden bizonnyal el fogja fogadni a parlament, már márciusban.

Afenyo-Markin, a kormánypárt parlamenti frakcióvezető-helyettese a jogszabály egyes részeinek módosítására irányuló indítványában kijelentette, hogy „mindenben támogatja a törvényjavaslatot”, de annak „reformorientáltnak és humánusnak” kell lennie. Úgy vélte, hogy a börtön nem lenne hatékony egy „viselkedési probléma” kezelésére.

A képviselők egy része nem támogatja, hogy a börtönbüntetés helyett szabadságvesztéssel nem járó büntetést kapjanak az LMBTQ közösség tagjai, de a parlament megszavazta, hogy még egyszer vitára bocsájtják a törvényjavaslatot, mielőtt véglegesen szavaznak a bevezetéséről.

Az ENSZ szerint a törvény „az állam által támogatott diszkrimináció és erőszak rendszerét” hozná létre a szexuális kisebbségekkel szemben.

A szintén afrikai Ugandában tavaly fogadták el a világ jelenlegi legszigorúbb homofób törvényét, mely egyes esetekben akár halálbüntetést is kiszabhat.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin