Nagyvilág

A világ egyik leghomofóbabb törvényjavaslata készül Ghánában

Kiszivárgott a nyugat-afrikai Ghánából egy törvénytervezet, amelyet helyi jogvédők “a világ valaha látott leghomofóbabb dokumentumaként” jellemeztek. Amennyiben a parlament elfogadja, úgy az LBMTQ közösség tagjai és támogatóik is súlyos börtönbüntetésre számíthatnak.

Bár Ghánában az azonos neműek  közötti szexuális kapcsolat már most is illegális, és akár három év szabadságvesztéssel is büntethető, az új törvényjavaslat a szexjátékoktól kezdve a transzneműek orvosi ellátásán keresztül a közösség támogatóin át mindent kriminalizál. Már a címe is sokatmondó: A megfelelő emberi szexuális jogok és a ghánai családi értékek előmozdításáról szóló 2021. évi törvényjavaslat.

A javaslatot eredetileg idén márciusban Samuel Nartey George képviselő nyújtotta be, de a részletei csak a héten lettek ismertek, miután pénteken kiszivárgott és széles körben elterjedt az interneten a szövegtervezet.

 

 

A törvényjavaslat kifejezetten büntetné azokat, akik “leszbikusnak, melegnek, biszexuálisnak, transzneműnek, transzszexuálisnak, queernek, pánszexuálisnak, támogatónak, nembinárisnak vagy bármely más, a férfi és a nő bináris kategóriáival ellentétes szexuális vagy nemi identitásúnak” vallják magukat.

A javasolt jogszabály értelmében bárki, akit bűnösnek találnak, háromtól öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. Ugyanígy büntetné nemmegerősítő orvosi ellátás nyújtását és igénybevételét is.

A szöveg a “súlyosan szeméremsértő cselekményeket” hat hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja. Ilyen például az azonos neműek közötti “szerelmi kapcsolat nyilvános megnyilvánulása”, vagy “olyan személyek között, akik közül egy vagy több személy nemi átalakításon esett át”.

A Rightify Ghana nevű LMBTQ jogvédő szervezet szerint büntethetővé válna a vonzalom, és egyáltalán a szeretet bármilyen megnyilvánulása, beleértve “két fiú, vagy lány kézfogását, az egymás nyakába tett kezeket és az arcra adott csókot“.

Emellett a szexuális játékok is illegálissá válnának, ahogyan az anális és orális szex is illegálissá válna minden ember, tehát nem csak az LMBTQ emberek számára. A törvényjavaslat betiltaná az “LMBTQ propagandát”.

 

Ghána elnöke, Nana Akufo-Addo

 

Ez magában foglalja az LMBTQ témák említését a média bármely területén, így a közösségi médiában, újságokban vagy filmekben. Tilos lenne az LMBTQ emberek iránti “szimpátia” bármilyen módon történő “népszerűsítése”, az LMBTQ embereknek vagy csoportoknak nyújtott segítség, szolgáltatások vagy azok finanszírozása, valamint a gyermekek tanítása LMBTQ emberek létezéséről.

A törvényjavaslatban említett, az “LMBTQ propagandával” kapcsolatos valamennyi bűncselekmény 10 évig terjedő börtönbüntetéssel lenne büntethető.

A törvénytervezet támogatja az átnevelő terápiát is, rugalmas büntetést engedélyezve egy queer személy számára, ha “kezelést” kér, és még az interszexuális gyermekek szüleit is arra ösztönzi, hogy műtéti “átalakításnak” vegyék őket alá.

A Rightify Ghana a törvénytervezetet “a világ valaha látott leghomofóbabb dokumentumának” nevezte. Fatima Derby aktivista hozzátette: “Ez a LMBTQ ellenes törvénytervezet annyira abszurd. (…) Annyi mindenben sérti az alapvető emberi jogokat, és korlátlan hatalmat ad az államnak, hogy ellenőrizze az állampolgárok magánéletét. Műtétre kényszeríteni az interszexuális embereket? Még a nyelvezet is annyira embertelen.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb