Kultúra

Egy 43 éve megoldatlan homofób gyilkosság története – Tűzijáték

A megtörtént eseményekből merítő Tűzijáték (Stranizza d’amuri) című drámát egy 1980-as bűnügy, a Giarre-gyilkosság ihlette, és Giuseppe Fiorello rendező a filmjét az akkori két áldozat, Giorgio Agatino Giammona és Antonio Galatola emlékének ajánlotta. A 43 éve megoldatlan bűnügy egykor egész Olaszországot foglalkoztatta, de évtizedeknek kellett eltelnie ahhoz, míg a koronavírus-járvánnyal járó lezárások alatt a katolikus papból lett újságíró, LMBTQ-aktivista Francesco Lepore elhatározta, könyvet írt az esetről és megpróbál igazságot szolgáltatni.

A filmbéli események idején Olaszország az 1982-es labdarúgó-világbajnokság lázában ég. Az országon belül hagyományosan konzervatívnak számító Szicíliában él Gianni, a tizenhét éves meleg fiú, akit a kortársai terrorizálnak, és akit csak édesanyja támogat. A fiú élete váratlanul megváltozik, amikor egy baleset következtében megismerkedik a tizenhat éves Ninóval.

Gianni és Nino mély barátságából szerelem szövődik, ennek azonban súlyos következményei vannak a nyolcvanas évek Szicíliájában. Kapcsolatuk pletykatéma lesz a kisvárosban, és a családjuk tiltakozása ellenére a két fiú arról álmodozik, hogy együtt élhetnek – a helyi közösség pedig eltökélt abban, hogy ezt megakadályozzák.

A film itthon december 29. óta elérhető az HBO Max kínálatában.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin