Nagyvilág

Drámaian beszűkültek Kínában a queer közösség lehetőségei

Fotó: jmanalog, Unsplash

Idén sem volt pride felvonulás Kínában, mióta a kormány lecsapott a helyi LMBTQ közösségre – írja a BBC. A helyzet évek óta romlik az országban, nemcsak a jogok tekintetében.

A ShanhgaiPride, Kína leghosszabb ideje, 2009 óta működő pride-szervezője 2020-ban hirtelen bejelentette, hogy a továbbiakban nem szerveznek több felvonulást. A felvonulásokat ugyanis a kormány politikai tüntetésként értelmezi, ami miatt komoly következményekre számíthatnak mind a szervezők, mind a résztvevők. A szervezet ezért „csendes” eseményeket szervez inkább: filmvetítéseket, futóversenyt vagy táncestet.

Más LMBTQ szervezetek teljesen meg is szűntek az országban, a kormány pedig megpróbál minden platformon megszabadulni a közösségtől. 2021-ben a WeChat applikációból (ami Kína egyik leggyakrabban használt kommunikációs appja és közösségimédia-felülete) hirtelen eltűntek az LMBTQ témával foglalkozó felhasználói fiókok. Tavaly elérhetetlenné vált az országban a Grindr.

Az LMBTQ embereknek jogi képviseletet biztosító csoportot bezárták, vezetőjét letartóztatták. Múlt hónapban a közösség utolsó mentsvára, a pekingi LMBT Center is bezárta kapuit. Több szervezet vezetői külföldre menekültek, hogy elkerüljék a letartóztatást. A rendőrség azonban nem csak őket, de a családtagjaikat és barátaikat is zaklatja.

Egy aktivista szerint a Covid-járvány előtt Kínában meglepően jó volt az LMBTQ közösség helyzete, szabadon szervezhettek eseményeket, kifejthették a véleményüket, és pereket is nyertek. „Azt hiszem, túl hangosak voltunk” – jegyzi meg az aktivista.

Gyorsan romlott a helyzet

Liu Jü popsztár a „nőies” smink megtiltása előtt és után. Fotók: Perfect Diary, Daydaynews

2019-ben egy felmérés szerint a kínai lakosság 5%-a, mintegy 75 millió ember vallotta magát az LMBTQ közösséghez tartozónak.

Kínában 1997-ben dekriminalizálták a homoszexualitást, 2001-ben pedig a pszichiáterek szövetsége levette a homoszexualitást a mentális betegségek listájáról. Egy relatíve szabad periódus következett, amikor kampányolhatott a közösség például az azonos nemű párok házasságának engedélyezéséért. 2019-ben a kormány maga is elismerte, hogy a lakosság által legtöbbször kérvényezett ügyek közé tartozott.

Aztán a Covid alatt és után a helyzet nagyon gyorsan romlani kezdett. 2021-ben az Oktatásügyi Minisztérium közleményben utasította az iskolákat, hogy szervezzenek „férfiasabb” testnevelési gyakorlatokat a fiúk számára, mert a kínai férfiak „elnőiesedtek”.

Tavaly az állami televízióban betiltották a szórakoztató műsorokban a „nőies” esztétikát és a „vulgáris influenszerek” megjelenítését.  A rádiókat és televíziókat felügyelő hivatal kritizálni kezdte a „túl sok sminket” használó férfi hírességeket és „férfiasabb” megjelenést követelt.

A ShanghaiPride külföldre emigrált egyik szervezője szerint rendkívül beszűkültek a közösség lehetőségei Kínában, de ő és társai is külföldről igyekeznek segíteni.

„Az alulról szerveződő mozgalmak, az egyének és a vállalatok továbbra is tudnak a saját területükön belül  fellépni, és kreatív módok segítségével elérhetik a közösséget és a szövetségeseket” – mondja.

„Az érdekérvényesítésnek jelenleg nagyon korlátozott tere van, de nem szabad abbahagynunk a próbálkozást.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin