Nagyvilág

Nem elérhető többé Kínában a Grindr

A kép csak illusztráció / fotó: ChinaImages

 

A kínai hatóságok egy ideje tovább szigorítják az ország amúgy is erősen ellenőrzött online terét, hogy megtisztítsák azt a helyi kommunista pártnak nem tetsző tartalmaktól. Most a meleg férfiak randiappja, a Grindr tűnt el a kínai alkalmazásboltokból, írja az AFP-re hivatkozva a France24.

Az ország kiberhatósága éppen egy egy hónapig tartó kampányt folytat, hogy a holdújév és a napok múlva kezdődő pekingi olimpia idején kiszűrje a kormányzat számára érzékeny tartalmakat. Bár a világ legnépesebb országában 1997-ben dekriminalizálták a homoszexualitást, az azonos nemű párok kapcsolatát semmilyen formában nem ismerik el, és az LMBTQ témák tabunak számítanak a média számára. Ma már nemcsak a filmeket cenzúrázzák a hatóságok, hanem az internetről is törlik az LMBTQ tartalmakat. Tavaly már az egyetemi LMBTQ csoportok fiókjait is blokkolták a Twitterhez hasonló, Kínában népszerű WeChat felületén.

A Qimai mobiltechnológiai kutatócég adatai szerint a Grindr csütörtökön került ki az Apple App Store-ból, és nem elérhető már Androidon és a kínai cégek által üzemeltetett alkalmazásboltokban sem. Az AFP megkeresésére sem a Grindr, sem az Apple nem válaszolt.

A Grindrnél lényegesen nagyobb meleg társkereső, a kínai Blued alkalmazása viszont továbbra is elérhető. A Grindr korábban száz százalékos kínai tulajdonban volt, a Beijing Kunlun Tech csak 2020-ban adta el az alkalmazást az amerikai hatóságok nyomására. Az USA-ban attól tartottak, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az érzékeny személyes adatokkal való esetleges visszaélések. Az aggodalomra okot adhatott, hogy ekkor már a rivális Blued meleg randiappban közvetve a kínai államnak is részesedése volt.

A kínai hatóságok kedden közölték, hogy kampányt indítanak többek között a pletykák, a pornográfia és más webes tartalmak ellen, közleményükben akkor azt írták, céljuk „a civilizált, egészséges, ünnepi és szerencsehozó online légkör megteremtése a holdújév idején”.

 

 

Tizenkét nyíltan queer sportoló már biztosan indul a pekingi téli olimpián

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin