Nagyvilág

Döntött az anglikán egyház, megáldják az azonos nemű párokat

fotó: churchofengland.org

 

Történelmi jelentőségű szavazás után az anglikán egyház úgy döntött, egyházi áldásban részesítik azokat az azonos nemű párokat, akik polgári házasságot kötöttek. Mindez mélyreható változást jelent az egyháznak a homoszexualitással kapcsolatos álláspontjában.

A zsinat egyúttal elfogadta, hogy bocsánatot kell kérniük az LMBTQ emberektől az egyház által okozott károkért.

A több mint nyolc órán át tartó vita volt hivatott dönteni arról a püspöki javaslatról, amellyel véget kívántak vetni az egyházon belüli súlyos megosztottságnak. Ahogy a Guardian is írja, a szexualitással kapcsolatos témák kapcsán évek óta meglévő nézeteltéréseket a jelek szerint nem a mostani szavazás fogja elsimítani. Az általános zsinat 250 igen és 181 nem szavazattal döntött az azonos nemű párok megáldásáról.

Azt ezt ellenző egyházi csoport kívánságára az eredeti beadványt úgy módosították, hogy abban szerepel, továbbra is az egyház tanítását támogatják a házasságról, miszerint az egy férfi és egy nő között köttetik. Emellett kimondják, hogy a mostani áldás megadása nem jelzi az egyházi tanítástól való eltérést.

Justin Welby, Canterbury érseke és Stephen Cottrell, York érseke úgy nyilatkozott, remélik, a mostani döntés „új kezdetet” jelent az egyház számára. Emellett a közösen kiadott közleményükben kijelentik, hogy az egyház egységének megőrzése érdekében további megbeszélésekre van szükség, hogy azok lelkiismeretét is tiszteletben tudják tartani, akik számára a mostani döntés túl sok.

A döntés egyházon belüli ellenzői szerint ez a szavazás semmit sem rendezett, és csak a megosztottságot mélyítette el.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin