Nagyvilág

Az anglikán egyház bocsánatot kért az LMBTQ emberektől

John Inge anglikán püspök /Fotó: churchofengland.org

 

Az anglikán egyház hivatalosan is bocsánatot kért az LMBTQ emberekkel való bánásmódjáért, ugyanakkor az azonos nemű párok házasságát továbbra sem engedik – írja az AP.

A püspökök bocsánatkérését ötéves vita előzte meg az egyház szexualitáshoz való viszonyáról. A vitát követő jelentést a General Synod (az anglikán egyház zsinata) elé terjesztik jövő hónapban Londonban.

„Szeretnénk bocsánatot kérni azért, ahogyan az anglikán egyház az LMBTQI+ emberekkel bánt – azokkal, akik templomainkban imádkoznak, és azokkal is, akik nem” – áll a püspökök közleményében. „Mélységesen sajnáljuk azokat az eseteket, amikor elutasítottuk vagy kirekesztettük önöket és azokat, akiket szeretnek. Szégyenletesek azok az alkalmak, amikor ellenséges és homofób reakciókat kaptak templomainkban, és ezért megbánást tanúsítunk”.

Mindazonáltal az anglikán egyház álláspontja, miszerint a házasság csak egy férfi és egy nő között köthető, változatlan maradt. Ehelyett azt javasolták, hogy az azonos nemű párok a polgári esküvő vagy az élettársi kapcsolat bejegyzése után templomi istentiszteletet tartsanak, ahol imádkozhatnak Isten áldásáért vagy hálát adhatnak a kapcsolatukért.

Angliában és Walesben 2013 óta legális az azonos nemű párok házassága, az egyház álláspontja ugyanakkor a régi maradt. Vannak azonban olyan egyházi méltóságok, akik szerint haladni kellene a korral. John Inge, Worcester  püspöke például nyílt levélben kérte az egyházat, hogy gondolják át a dogmák átalakítását.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin