Színes

Dokumentumfilm készült a titkon meleg hollywoodi ikon életéről

Rock Hudson 1953-ban. Forrás: Wikimedia Commons

Rock Hudson Hollywood aranykorának szívtiprója volt, az egyik legünnepeltebb sztár az amerikai filmiparban. Többször kapott Golden Globe-díjat és Oscarra is jelölték. Olyan filmekben játszott, mint az Amit megenged az ég (1955), az Óriás (1956), a Párnacsaták (1959) vagy Az utolsó napnyugta (1961) című western.

Amit akkor nem tudtak róla a mozikedvelők, az volt, hogy valójában nem a nők vonzották, hanem a férfiak. A filmiparban ugyan nyílt titok volt az orientációja, a közönség csak akkor tudta meg, amikor a publicistája 1985-ben, néhány hónappal a halála előtt bevallotta, hogy a színész AIDS-szel küzd.

Ügynöke mindent megtett, hogy a szexszimbólumként, nők és férfiak bálványaként számon tartott színészről ne keringjenek pletykák az újságokban, két másik klienséről is hajlandó volt titkokat elárulni, csak hogy Hudsonról ne írjanak. Hudson odáig is elment, hogy feleségül vette ügynöke titkárnőjét, Phyllis Gatest, akivel három évig élt együtt. Gates később azt állította, hogy ő szerelemből ment hozzá a férfihoz, de az „álomházasság” hamar összeomlott.

Szexuális életük nem volt kielégítő, a férfi pedig egyszer csak azt kezdte mondogatni neki, hogy „a nők mocskosak”. A színésznek többször voltak durva hangulatingadozásai, és előfordult, hogy bántalmazta is az asszonyt. A nő három év házasság után beadta a válást, de állítása szerint csak később tudta meg, hogy a férje férfiakkal csalta őt, amikor egy ismerősük elmesélte neki, hogy a Búcsú a fegyverektől forgatásán Hudson összejött egy olasz színésszel. Gates soha többé nem találkozott a volt férjével, de titkát megőrizte, csak a férfi halála után írt könyvet a házasságukról.

Sokat tett az AIDS-szel élők láthatóságáért

Egy ekkora sztár diagnózisa és halála hozzájárult ahhoz, hogy a nagyközönség számára láthatóbbá váltak az AIDS-szel élők, és elindult egy társadalmi diskurzus. Halála előtt néhány hónappal Rock Hudson Párizsba utazott kezelésre, és amikor ez kiderült, többen érdeklődni kezdtek a terápiás lehetőségek után. Mindez hozzájárult a gyógyszerkutatás jobb finanszírozásához is. Közvetlenül a betegsége bejelentése után 1,8 millió dollárt gyűjtöttek össze AIDS-kutatásra és az AIDS-szel élők ápolására. Néhány nappal a halálát követően a kongresszus 221 millió dollárt különített el a betegséggel kapcsolatos kutatásra.

Joan Rivers színésznő úgy nyilatkozott, hogy két évvel korábban, amikor jótékonysági rendezvényt szervezett az AIDS-szel élőkért, egyetlen nagy sztárt sem tudott megszerezni hozzá. „Rock beismerése borzalmas módja annak, hogy felhívja az amerikai közvélemény figyelmét az AIDS-re, de Rock ezzel az életében millióknak segített. Amit Rock tett, ahhoz igazi bátorság kell”mondta.

Az HBO június 28-án mutatja be az Egyesült Államokban a Rock Hudson életéről szóló dokumentumfilmet.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin