Itthon

Derültséget okozott, hogy állítása szerint Orbán Viktor harcolt a melegekért

fotó: Depositphotos

 

Bár eredetileg mást terveztek, de az időközben elfogadott és aláírt, orosz mintára készült (de még annál is szigorúbb) magyar homofób propagandatörvény az uniós alapértékekről szóló mai EU-csúcs egyik legfőbb témája lett.

Luxemburg miniszterelnöke, a nyíltan meleg Xavier Bettel a saját életéből vett példával szemlélteti, mennyire is képtelen a magyar törvény:

„Elfogadni önmagamat melegként a legnehezebb feladat volt. Elfogadni magamat, és hogy hogyan is mondjam el a szüleimnek. Erre most azt hallani, hogy mindez azért van, mert fiatal koromban láttam valamit a tévében, ez elfogadhatatlan.”

 

 

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke az alábbiakat írta:

„Bármit is teszünk a klímaváltozással kapcsolatban, kudarcot fogunk vallani, ha nem tartjuk magunkat az EU alapértékeihez: az egyenlőséghez és a sokszínűség tiszteletben tartásához.

Melegnek lenni nem választás kérdése, nem fertőző, hanem az vagy, aki vagy. A gyűlölet azonban ragályos. Bigottnak lenni viszont már választás kérdése – amit nem kellene tenni.”

 

A hvg azt írja, Timmermans-szal szemben a holland kormányfő, Mark Rutte már egyáltalán nem finomkodott:

„Magyarországnak vissza kell vonnia a törvényt vagy mennie kell az Európai Unióból. Én nem mondhatom azt nekik, hogy menjenek, ezt csak lépésről lépésre lehet. Szégyellem, amikor azt kell mondani a tagjelölt Albániának vagy Macedóniának, hogy tiszteletben kell tartaniuk a hátrányos megkülönböztetés tilalmát és a többi uniós értékeket, miközben az EU-tagok nem teszik azt.”

 

A belga miniszterelnök megerősítette korábbi áláspontját, miszerint pénzügyi következménye lesz az elfogadott törvénynek. Alexander De Croo szerint az európai klubnak szabályai vannak, és aki ezeket nem tartja be, az támogatásokra sem jogosult, és úgy véli, a magyar kormány ezúttal egyszerűen túl messzire ment.

Hozzájuk hasonlóan a francia elnök, Emmanuel Macron, valamint az ír miniszterelnök, Micheál Martin, és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is jelezte, hogy ezt a kérdést nem lehet a szőnyeg alá söpörni és kemény vitát ígérnek Orbán Viktorral.

A magyar miniszterelnök eközben a csúcsra érkezve újságírók előtt kijelentette, hogy Magyarországon nincs semmiféle homofób törvény, itthon a gyermekek védelméről szóló törvényt fogadták el, és szerinte akik ezt kritizálják, azok nem olvasták el a jogszabályt.

Ezt az érvelést azonban legfeljebb a saját szavazói hihetik el – csakhogy ezzel Orbán Viktor ostobának nézi a saját szavazóit, akik szerinte nem képesek végiggondolni: a diplomáciában olyan nincs, hogy tucatnyi miniszterelnök és az EU vezetői olyasmiről nyilatkozzanak és indítsanak vitát nagy nyilvánosság előtt, amiről ne lennének alapos információik. A miniszterelnök továbbá kijelentette, hogy

„Egy szabadságharcos voltam a kommunista rezsimben. Ott büntették a homoszexualitást, így az ő jogaikért és szabadságukért is harcoltam.”

 

A hazai LMBT-történelemben járatosak számára mindez kisebb derültséget okozott, ugyanis Magyarországon 1961-ben megszüntették a férfiak közötti, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolat büntethetőségét, Orbán Viktor pedig 1963-ben született.

Hogy mennyire is harcolt az LMBT-jogokért az elmúlt 11 évben, azt nemrég a Háttér Társaság gyűjtötte össze egy idővonalon.

 

 

Európai politikusok pénzmegvonással sújtanák Magyarországot a homofób propagandatörvény miatt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin