Színes

Csókokkal tiltakoznak a homofób cenzúra miatt

fotó: TV Mango Couple / YouTube

 

Múlt hétvégére, épp Valentin-nap elé esett idén az egyik legjelentősebb ünnep Dél-Koreában, a három napos koreai újév. Ez a családi összetartozás ünnepe, a rokonlátogatások időszaka, amikor mindenki visszatér a gyökereihez.

Ezen a nézettség szempontjából különösen fontos hétvégén a tévécsatornák is bedobják magukat, idén az nézettségi versenyt az SBS csatorna vitte. A három nap során az általuk vetített Bohém rapszódiára voltak a legtöbben kíváncsiak – csakhogy a filmet gondosan cenzúrázták. Ahogy arról a The Korea Herald beszámol, a Freddie Mercury életét feldolgozó filmből több olyan jelenetet is kivágtak, amelyben azonos nemű párok csókja volt látható, ahol pedig nem tudták ezt megtenni, ott manuálisan kitakarták a háttérben.

Az önkényes cenzúrát a csatorna azzal védi, hogy a szombat este 20:40-től vetített film idején a családok együtt ültek a tévék előtt, ezek a jelenetek pedig sok család számára kényelmetlenek lehettek volna. Állításuk szerint a kérdéses jelenetek ráadásul túl hosszúak is voltak, és ugyanígy jártak volna el egy férfi és egy nő csókjelenete esetében is.

Az életrajzi film 2018 egyik legnagyobb sikere volt, amelyre a most negyvenes-ötvenes korosztály a Queen iránti nosztalgia miatt különösen kíváncsi volt Koreában is.

„Ha a filmet este 10-kor vagy 11-kor vetítettük volna, egyéb lehetőségeket is mérlegelhettünk volna. A 8:40-es kezdés miatt különösen elővigyázatosak voltunk, mert az egész család együtt nézte a filmet. Földi sugárzású, szabadon fogható csatorna vagyunk, és besorolás szerint ez a film 15 éves kor felett ajánlott”

 

– nyilatkozta az SBS egyik képviselője a The Korea Heraldnak. A helyi médiafelügyelet ráadásul 2015-ben már elmarasztalt egy másik csatornát, amiért egy tévésorozatban két diáklány csókját mutatták, az SBS-t ez is óvatosságra késztette.

A csatorna cenzúrája és kifogása azonban annyira felháborította a nézőket, hogy a közösségi médiában Bohemian Kiss Challenge névvel útjára indult egy kampány, amely azt üzeni:

minden csók egyenlő.

 

A kezdeményezés mögött két youtuber áll, Kim és Pack, a több mint 210 ezres TV Mango Couple csatorna tagjai. A nyolc éve egy párt alkotó youtuberek a saját mindennapjaikba engednek bepillantást egy erősen konzervatív társadalomban. A Bohemian Kiss Challenge szabályai nagyon egyszerűek, elég posztolni egy csók fotóját vagy videóját a #BohemianKissChallenge és az #AllKissesAreEqual hashtagekkel.

A helyi viszonyokat talán annak a két nőnek a csókja ábrázolja a legjobban (a két videó után az első kép), amelyet az alábbi szöveggel posztoltak: „Fotót nem tudunk feltölteni, mert nem vagyunk nyíltan queerek, ezért inkább rajzoltunk a részvételhez.”

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 투준커플 (@twojooncouple)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adeline / Addie (@justme_addie)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 김현우 (@hyunwoo1127)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @femihuchu

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Abbie G. (@absgarcia)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hayden 👑 (@hayden.royalty)

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 율찬(22) (@stronger_kim)

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin