Nagyvilág

Coming outolt Pozsonypüspöki eddigi magyar polgármestere

Élő adásban coming outolt Pék Zoltán, aki 2018-tól egészen mostanáig, az újabb önkormányzati választásokig vezette Pozsonypüspöki városrészt, Pozsony délkeleti városrészét. A polgármester korábban a felvidéki Pátria Rádió főszerkesztőjeként dolgozott, majd a frekvenciatanácsnak is tagja volt.

A 2018-as kampány idején ellenfelei már igyekezték lejáratni és feltételezett homoszexualitásán élcelődni – számol be a parameter.sk. A választók többsége ennek ellenére mellette tette le a voksát. A most októberi helyhatósági választáson azonban nem választották újra. Matúš Vallo regionális pártja, a Team Bratislava és jelöltjei Pozsonypüspökin is győzni tudtak, így az egyetlen fővárosi magyar polgármester épp leköszönőben van.

 

 

Pék a Pátria Rádió élő adásában Kálmán Norberttel beszélgetett az elmúlt időszak eseményeiről és szóba került a másfél hónappa ezelőtti pozsonyi kettős gyilkosság is, amelyben két meleg férfi veszítette életét.

Miután ezt a gyűlölet szülte, különösen érzékenyen érintett, hiszen a környezetem tudja, hogy én is ehhez, a meleg közösséghez tartozom. Számomra az különösen tragikus dolog, mert az ellenük irányuló gyűlölet követelte két ember életét” – mondta a beszélgetés során Pék Zoltán, először vállalva fel ezzel melegségét.

Azt is megosztotta, hogy 14 évesen jött rá, hogy meleg, és amikor 1975-ben a Csehszlovák Rádió magyar szerkesztőségében ezt tudatta a kollégákkal, egyáltalán nem találkozott elutasítással.

Teljes elfogadással, fokozott szeretettel és féltéssel találkoztam. Nagyon pozitívan éltem meg ezt. Polgármesterségem alatt is csak egyszer találkoztam egy negatív megnyilvánulással, amikor egy matróna nekem állított, hogy mégis hogy jön Püspöki ahhoz, hogy magyar és meleg polgármestere legyen?! Ezt sem éltem meg tragikusan. Nem hagytam, hogy a gonosz elhatalmasodjon rajtam, megpróbáltam szépen, kedvesen közeledni mindenkihez, nem oldottam, hova tartozom. Elhatároztam, hogy így fogom végigélni az életemet. És ha azt mondanák, hogy kezdd el újból, akkor ugyanígy tennék. A magyarságom is mindig vállaltam, minden környezetben, minden közegben” – mondta el a rádióhallgatóknak.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin